Verden

Merkels kronprinsesse

STJERNESKUDD: Tysklands første kvinnelige forsvars­minister Ursula von der Leyen skal gjøre soldatlivet 
mer familievennlig. Selv kombinerer hun sju barn og 
toppolitikk.

PROFILEN

Hvem: Ursula von der Leyen (55)

Hva: Tysklands første kvinnelige forsvarsminister

Da kansler Angela Merkels tredje regjering ble utnevnt rett før jul var det én stor overraskelse - Ursula von der Leyen er landets første kvinnelige forsvarsminister. Det er en prestisjejobb helt i toppen i tysk politikk og mediene har allerede utnevnt henne til Merkels arvtaker og det konservative partiet CDUs kanslerkandidat i valget i 2017.

Men von der Leyen er ikke et ukjent navn i tysk toppolitikk. 55-åringen kom seint inn i politikken, da hun var 42 år, men har allerede rukket å delta i begge Merkels tidligere regjeringer, som arbeids- og sosialminister og familieminister.

Hun har studert økonomi og medisin og omtales som et arbeidsjern av de sjeldne. Etter å ha bodd i Belgia, Storbritannia og USA, snakker hun engelsk og fransk flytende. Hun har jobbet som gynekolog, har sju barn og beskrives som regjeringen og det konservative og mannsdominerte CDUs menneskelige og varme ansikt.

Samtidig er hun hard i debatter om politiske veivalg og tør å si kansler Merkel midt imot, for eksempel i striden om å innføre en kvinnekvote i bedriftsstyrer etter norsk modell. Von der Leyen som da var arbeidsminister, vant kampen, og kvinnekvoten kommer fra 2016.

Barn-jobb-balanse

Også i den nye jobben som forsvarsminister har hun lovet å jobbe hardt. Få dager etter at hun ble utnevnt til forsvarsminister reiste von der Leyen til Afghanistan for å besøke de tyske soldatene der. Lille julaften drakk hun Glühwein og spiste i messa og tok seg god tid til å snakke med soldatene i leiren i Mazar-e-Sharif. Juleferien brukte hun på å lese seg opp på Forsvaret og lære seg rangordningen.

Von der Leyen har allerede store ambisjoner for den nye jobben.

- Mitt mål er at Forsvaret skal bli en de mest attraktive arbeidsgiverne i Tyskland. Det viktigste er å legge til rette for at soldatene kan forene jobb og familie, sier von der Leyen til den tyske avisen Bild.

Stikkordene er barnehager i militærleirene, deltidsarbeid for småbarnsforeldre, mer familievennlige oppdrag og utstasjoneringer kun når det er absolutt nødvendig.

Etter at obligatorisk verneplikt ble avskaffet sommeren 2011 må det tyske Forsvaret i større grad konkurrere om arbeidskraften med private bedrifter. Von der Leyens storsatsing kan være akkurat det Forsvaret trenger etter store omstillinger, massiv nedbemanning og mye misnøye de siste par årene, skriver tidsskriftet Der Spiegel.

Tradisjonelle

Med sju barn og jobb i toppolitikken vet von der Leyen en del om å kombinere jobb og familie selv. I Tyskland er det relativt få heltidsarbeidende mødre og både som arbeids- og sosialminister og som familieminister har von der Leyen fremmet barnehager og heldagsskole, politikk som skal få flere kvinner ut i jobb. Den lave andelen arbeidende mødre er et problem for Tysklands økonomi ettersom arbeidsstokken blir stadig eldre og fødselstallene er lave.

Von der Leyens legemann bruker mye tid med de sju barna og von der Leyen har kjempet for at flere menn skal følge hans eksempel å ta ut pappapermisjon.

Politikere som går foran og kombinerer familie- og yrkesliv til fulle, har satt temaet på dagsordenen i Tyskland. Von der Leyens kolleger familieminister Manuela Schwesig og arbeidsminister Andrea Nales har også små barn, men også flere menn snakker offentlig om at de vil ta større del i barnas oppvekst. Visekansler og energiminister Sigmar Gabriel sier han vil fortsette å hente sin toårige datter i barnehagen hver onsdag.

Men i befolkningen er det fortsatt tradisjonell kjønnsdeling som regjerer. Tyske par blir faktisk mer konservative, ifølge en undersøkelse utført av analysebyrået Allensbach, gjengitt i The Economist. I 1993 oppga 47 prosent av alle menn og 54 prosent kvinner at de mente mannen i perioder burde sette karrieren sin på vent av hensyn til kona og familien. I fjor var det bare 40 prosent av mennene og 48 prosent av kvinnene som mente det samme.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen