Verden

Merkel: Tysklands «keiserinne»

Det tyske valget kan ende i vanskelige koalisjonsforhandlinger. Angela Merkels personlige oppslutning og posisjon er uansett ubestridt.

«Das Mädchen» var tilnavnet forgjengeren Helmut Kohl i kristeligdemokratene CDU ga henne. Men Angela Merkels posisjon er i dag ubestridt både i CDU, i Tyskland og også i Europa.

Så ubestridt at tidsskriftet Der Spiegel framstiller hennes som eneherskende keiserinne på forsiden, mens The Economist hever henne høyt over resten av Europa på sokkel.

Øst-Tyskland

Angela Merkel ble født i Hamburg i 1954, men bare noen uker senere tok hennes prestefar familien med østover.

Hun har doktorgrad i kvantekjemi, men satset på politikken og satt i Kohls regjering fra 1991. Valget i 2005 gjorde henne til statsminister, og i 2009 ble det gjenvalg.

Oppveksten i det tidligere DDR var med på å prege henne, og Merkels beskjedne stil blir framhevet som en grunn til at tyskerne ikke får nok av henne. Håndteringen av eurokrisen er en annen viktig forklaring på hennes enorme popularitet.

Under Merkels ledelse har Tyskland vært det økonomiske lokomotivet mens resten av Europa har slitt med resesjon og krise.

Tolkninger

Med så stor innflytelse mangler det ikke på eksperter som tolker politikken hennes.

Statsviter Nils Diederich fra Freie Universität i Berlin mener ifølge AFP at Merkel fører «en pragmatisk skritt-for-skritt-politikk uten noen store ideologiske overbevisninger».

Sosiologen Ulrich Beck tegner i boken «Det tyske Europa» et bilde av Merkel som en kynisk maktpolitiker.

Uansett er det en politikk som har ført henne til det som ser ut til nok en valgseier i Tyskland. (NTB)

Mer fra Dagsavisen