Titusener av grekere ga blaffen i demonstrasjonsforbudet og samlet seg på Syntagma-plassen for å marsjere mot nasjonalforsamlingen for å vise sin misnøye med Angela Merkels besøk. FOTO: MAX GYSELINCK/NTB SCANPIX

Merkel møtt av naziflagg

Tysklands Angela Merkel ble møtt av 50.000 rasende demonstranter under sitt første besøk til Hellas siden den økonomiske krisen startet.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel ble hilst velkommen av en takknemlig gresk statsminister under sitt symboltunge besøk i Aten i går. Men på Syntagma-plassen i hjertet av den greske hovedstaden, brukte gresk politi tåregass og sjokkgranater mot tusenvis av rasende demonstranter.

Merkel kom på en seks timer lang lynvisitt til Hellas etter invitasjon fra landets statsminister Antonis Samaras.

«Du er ikke velkommen. Imperialister ut» og «Nei til det fjerde riket» sto det å lese på demonstrantenes bannere, som sammen med naziflagg og en håndfull demonstranter utkledd som tyske soldater, sammenlignet de strenge kravene til budsjettkutt med tyskernes okkupasjon av Hellas under andre verdenskrig.

For å gi Hellas krisehjelp, krever EU dramatiske kutt i offentlige utgifter. Tyskland får mye av skylden for de strenge kravene.

Christina Vassilopoulou, en 37 år gammel lærer, var en av de rundt 50.000 demonstrantene i den greske hovedstaden. Hun tror Angela Merkel manipulerer de andre medlemmene i EU til å stemme ja til de tøffe sparekravene til Hellas.

- Jeg har en doktorgrad og tjener 900 euro i måneden, 400 mindre enn før. Vi har barn som er sultne og de fleste foreldre er arbeidsledige, sier hun til nyhetsbyrået Associated Press.

 

- Heller bensin på bålet

Butikkeier Vana Koronaiou som selger vesker ved Syntagma-plassen, mener Merkels besøk er som å helle bensin på bålet.

- Hvis hun ville hjelpe, burde hun ha gjort det før, sier Koronaiou til AP.

Også Alexis Tsipras, lederen for det populære venstrepartiet SYRIZA, deltok i gårsdagens demonstrasjoner mot Merkel.

 

Vet folk lider

Over 50 prosent av gresk ungdom under 25 år er arbeidsledige, ifølge de siste tallene fra juni, skriver The Guardian. På offentlige sykehus er det innført en avgift for all behandling, og regjeringen har ikke lenger råd til å subsidiere en rekke medisiner. Hellas må kutte 31,5 milliarder euro for å få nye lån og økonomiske garantier fra EU.

Angela Merkel sa i sin tale i Aten at hun er klar over at det greske folk lider på grunn av de dype kuttene og den økonomiske krisen, men at reformene er nødvendige for å sikre framtidige generasjoners velstand.

- Jeg har full forståelse for at grekerne nå går gjennom en svært vanskelig tid og at det er mange som lider, sa Merkel, som påpekte at sparingen ville lønne seg og at Tyskland vil fortsette samarbeidet med Hellas.

- Mye er allerede oppnådd, men det gjenstår mye og Tyskland og Hellas vil fortsette det tette samarbeidet, sa Merkel på en pressekonferanse mot slutten av den seks timer lange visitten.

Merkel understreket at hun håper Hellas blir i euroklubben.

- Jeg ønsker at Hellas skal forbli i eurosonen, sa Merkel etter møtet mellom de to i går.

Omkring 6.500 politifolk, et helikopter og vannkanoner var mobilisert i forkant av Merkels besøk, som var hennes første til Hellas siden landet ble rammet av den økonomiske krisen våren 2010.

 

Risikerer konkurs

Den tyske regjeringssjefen har sørget for at milliarder av euro fra tyske skattebetalere har tilflytt Hellas i form av lån og garantier de siste årene, men det har ikke akkurat hjulpet på hennes popularitet, ifølge NTB.

Noe av grunnen til det er at Merkel i flere runder har frontet svært harde innstrammingstiltak som Hellas har måttet tåle for å få krisehjelp utenfra. Mange grekere mener også den økonomiske hjelpen til Hellas er «hjelp til selvhjelp», fordi mange tyske og franske banker sitter på store mengder gresk gjeld.

Merkel har også de siste ukene blokkert ytterligere hjelp til Hellas, som risikerer å gå konkurs dersom landet ikke får en ny utbetaling fra kriselånet.

Gårsdagens besøk var for å vise investorer og markedet at Tyskland ikke vil gi opp Hellas, skriver BBC.

 

Anmodet om ro

Til tross for Hellas‘ problemer har Merkel flere ganger insistert på at landet skal forbli i eurosonen. Da Hellas statsminister Samaras besøkte Berlin i august, lovte hun at Tyskland skal bidra til det.

På forhånd oppfordret greske medier innbyggerne til å tone ned motstanden mot besøket.

- Ekstreme handlinger og voldsbruk vil ikke bidra til noe godt for arbeidsledige og pensjonister og hovedsakelig undergrave landets posisjon, skriver den konservative dagsavisen Kathimerini.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no