Verden

Mer trøbbel for Trudeau

Statsminister Justin Trudeau mister enda en minister etter anklager om korrupsjon.

Canadas statsminister Justin Trudeau hadde nok håpet at støyet rundt korrupsjonsskandalen som har rammet regjeringen hans ville stilne etter at tidligere justisminister Jody Wilson-Raybould trakk seg i februar i år.

Men nå har enda en canadisk minister gått fra sin post i kjølvannet av skandalen som har rammet Justin Trudeaus regjering.

Det er Jane Philpott, som leder den canadiske regjeringens budsjettkontor, som nå sier hun ikke lenger kan forsvare den canadiske regjeringen.

– Jeg har kommet fram til at jeg må trekke meg som regjeringsmedlem, sier hun, ifølge NTB.

Les også: – Norge bør gjøre det samme med data som de gjorde med oljen

Kobling til Libya

Årsaken er at kretsen rundt statsminister Justin Trudeau anklages for å ha prøvd å stanse en korrupsjonssak der et canadisk selskap skal ha vært innblandet i korrupsjon i Libya.

Det canadiske ingeniørselskapet SNC-Lavalin ble i 2015 siktet for å ha bestukket tjenestepersoner i Libya i perioden 2001–2011 for å sikre seg lukrative kontrakter. Ifølge tidligere justisminister Jody Wilson-Raybould, fikk hun beskjed om å stanse rettsprosessen mot det canadiske selskapet.

I justiskomiteen i den canadiske nasjonalforsamlingen i februar sa Jody Wilson-Raybould at statsminister Justin Trudeau og hans krets satte henne under press for å gripe inn i rettsforfølgelsen av SNC-Lavalin. Årasken skal ha vært at de ønsket å få til et forlik med selskapet utenfor rettsvesenet for å unngå at canadiske arbeidsplasser skulle gå tapt.

– Jeg opplevde et konsekvent og vedvarende press fra mange personer i regjeringsapparatet for å få meg til å gripe inn politisk i rettsprosessen, sa den tidligere justisministeren, som skal ha nektet å blande seg inn i saken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tilslørte trusler

Wilson-Raybould forklarte at hun mottok «tilslørte trusler» og råd fra Canadas øverste byråkrat, Michael Wernick, om at en «kollisjon med statsministeren i denne saken burde unngås».

Justisministeren ble i januar flyttet til en annen stilling, noe hun mener var fordi hun nektet å la seg presse. Hun trakk seg fra regjeringen en måned senere. Noen dager etter hennes avgang, valgte også rådgiveren Gerry Butts, en gammel venn av statsministeren, å trekke seg. Og nå altså nok en minister. Jane Philpott sier hun ikke lenger har tillit til Trudeaus regjering.

Les også: I Trumps verden driver kun menn idrett

Mistet tilliten

– De viktige prinsippene som står på spill, er uavhengigheten og integriteten til vårt juridiske system. Beklageligvis har jeg mistet tilliten til hvordan regjeringen har håndtert denne saken, sier Jane Philpott, i sin begrunnelse for at hun ikke lenger vil jobbe for Trudeaus regjering.

Justin Trudeau vant valget for Canadas liberale parti i november 2015.

Opposisjonen krever nå at statsministeren går av, men Trudeau nekter selv for å ha gjort noe galt.

– Jeg framholder sterkt, slik jeg har gjort helt fra starten, at jeg og mine kollegaer alltid har opptrådt korrekt og profesjonelt, sier han, ifølge NTB.

Mer fra Dagsavisen