Angela Merkel ble første gang valgt til kansler i 2005, neste høst kan hun bli valgt for en fjerde periode og lukte på rekorden som Tysklands lengstsittende regjeringssjef.

Mer Merkel i tysk politikk

Det er trygt og sikkert, men også kjedelig og utdatert? Angela Merkel stiller som kansler for fjerde gang.

 

Det var ventet: Søndag bekreftet Angela Merkel (62) selv at hun stiller som kanslerkandidat i det tyske parlamentsvalget neste høst.

Blir hun valgt vil hun ta fatt på en fjerde periode som kansler. Hun har sittet siden 2005, lenger enn noen annen regjeringssjef i Europa i dag.

Meldingen blir møtt med et lettelsens sukk over store deler av Vest-Europa. Etter at Donald Trump vant valget i USA er Merkel blitt hyllet som den eneste sikre forsvarer av demokratiske verdier, og Europas trygge holdepunkt når EU-motstandere truer med å ville sprenge Unionen. Storbritannia har sitt brexit, og i Frankrike er høyrepopulist og EU-motstander Marine Le Pen en mulig vinner i presidentvalget neste vår.

Tenkte lenge

Men i tyske medier er responsen mer lunken. «Knapt noe i verden er så effektivt og grundig søvndyssende som å høre Angela Merkel snakke.», skriver kommentator Stefan Kuzmany i Spiegel. Die Welt understreker at regjeringssjefer sjelden skjønner når det er på tide å gi seg, for «hvem i all verden skulle ellers kunne gjøre jobben?».

Merkel selv understreket i en pressekonferanse søndag, at hun har tenkt «uendelig lenge» på om hun skulle stille igjen, men kom fram til at Tyskland og Europa står overfor store «prøvelser».

– Jeg vil kjempe for våre verdier og vårt levesett, sa hun.

Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité mener gjespet i Tyskland handler om at Merkel allerede har sittet i elleve år.

– Hun er ikke den nye kosten som landet trenger for å møte en helt ny situasjon både nasjonalt og internasjonalt. Verden står overfor store utfordringer med dem som kalles globaliseringens tapere, som fungerer som surstoff for høyreekstreme og høyrepopulistiske partier, sier Bundt.

På Angela Merkels vakt har det vokst fram et høyrepopulistisk parti, Alternativ for Tyskland (AfD), i Tyskland. Det innvandringsfiendtlige partiet har gjort det sterkt i alle tysk lokalvalg det siste halvannet året, mens Merkels konservative CDU har tapt velgere.

– AfD er blitt store på flyktningkrisen, men de vinner også velgere på det samme som har brakt fram brexit og Trump, den teknologiske utviklingen, digitalisering og den rådende politikken har tappet våre vestlige samfunn for industriarbeidsplasser, sier Bundt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Søker trygghet

Samtidig er Merkels erfaring og kompetanse hennes fremste fortrinn. Etter elleve år i sjefsstolen er Merkel oppsiktsvekkende populær. I forrige valg i 2013 var det du-vet-hva-du-får som sikret brakseier. Valgbudskapet besto av plakater med Merkels hender formet i den velkjente «diamanten».

Tyskere er et trygghetssøkende folk, sier Kate Hansen Bundt.

– På grunn av sin historie er tyskere opptatt av stabilitet. Det må også sies at Merkel har levert. Hun har halvert arbeidsledigheten og styrket handelsoverskuddet og tysk økonomi, sier Bundt.

Likevel er det ikke sikkert det er nok denne gangen. Det ligger an til en lang og hard valgkamp i Tyskland.

Les også: Mektige Merkel alene i Europa