Verden

Mer makt til presidenten

TYRKIA: Når statsminister Recep Erdogan i dag stiller til valg som president, vil han også ta med seg mer makt til stillingen.

Alles øyne er rettet mot Tyrkias avtroppende statsminister, Recep Erdogan, når befolkningen for første gang får velge president direkte. Erdogan (60) har sittet som statsminister siden 2003, og er favoritt.

I sine elleve år ved makten har han dominert landets politikk fullstendig. Kritikere anklager ham for autoritære tendenser, men mye tyder på at flertallet av velgerne vil sette sin lit til Tyrkias sterke mann når de går til urnene i morgen.

Øker makten

Ifølge dagens grunnlov skal presidenten være upartisk og ikke ha bånd til noe parti. Likevel er det lite som tyder på at presidentvalget vil sette en stopper for Erdogans politiske karriere. Erdogan har mer enn antydet at han ønsker å spille en mer aktiv rolle i politikken om han overtar jobben etter president Abdullah Gül. Statsministeren sier USAs presidentsystem passer bedre til Tyrkia enn dagens parlamentariske politiske system.

Formelt er grunnen til at Erdogan ikke stiller til valg som statsminister at programmet til partiet (AKP) ikke tillater nok et gjenvalg. Han omtales av mange som den mest betydningsfulle tyrkiske politikeren siden lands­faderen Atatürk («Tyrkernes far»), og er ikke klar for å gi slipp på makten.

«Tyrkias far»

- Erdogan ser på seg selv som Tyrkias far og opplever tilsynelatende at det er viktig at han leder Tyrkia videre, sier Siri M. Neset ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, til NTB.

Presidenten leder i dag sikkerhetsrådet og tar beslutninger om bruk av militærmakt. Han kan også utpeke dommere til høyesterett. Det var høyesterett som satte ned foten for regjeringens Twitter-forbud i våres. Erdogans tørst etter makt skremmer opposisjonen. Både menneskerettsorganisasjoner og vestlige ledere har ropt varsku om en autoritær utvikling under hans styre. Sekulære tyrkere frykter dessuten at AKP, med sine islamistiske røtter, skal forkaste skillet mellom religion og stat - et viktig prinsipp fra Atatürks tid

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen