Spanias statsminister Mariano Rajoy tok torsdag imot den franske presidenten i Madrid. Spanjolene kan komme til å måtte be om ny krisehjelp grunnet skyhøye lånekostnader.

Mer hjelp til Spania?

Spania strammer inn, sparer og kutter. Men fortsatt fryktes det at de må be om mer hjelp.

Spanias statsminister Mariano Rajoy tar torsdag imot Frankrikes president François Hollande i Madrid.

Hollande besøker landet for å vise sin støtte, skriver nyhetsbyrået AFP. Spanjolene har gjennomført mange og smertefulle nedskjæringer, og en diplomatkilde slår overfor nyhetsbyrået fast at Spania ikke har det samme «troverdighetsproblemet» som grekerne.

Bekymret

Men bekymringsfulle tall både for Spania sentralt og regionene fortsetter å nøre opp under antakelsene om at Spania kommer til å trenge mer omfattende krisehjelp enn de 100 milliarder euroene som er øremerket landets banker.

I oktober forfaller 30 milliarder euro i spanske lån, og spanjolene kan komme i en situasjon der de ikke har noe annet valg enn å be om hjelp.

Spania har nemlig opplevd rekordhøy rente for å få låne penger denne sommeren, og det er rentenivåer som ikke vil være bærekraftige i lengden.

Avventer

Den spanske regjeringen avventer ifølge Rajoy nå på utfallet av Den europeiske sentralbankens mulige program for støttekjøp av spanske statsobligasjoner før det blir tatt en beslutning om Spania trenger slik hjelp.

Gjennom omfattende kjøp av statsobligasjoner vil ESB kunne få lånerenten ned for kriselandene i eurosonen, og det er ventet at banken skal diskutere et slikt program på styremøtet 6. september.

Spanias rente er nå blitt noe lavere, nettopp på grunn av ryktene om at ESB kan komme til å åpne for støttekjøp av spanske statsobligasjoner, men den er fortsatt for høy.

Dårlige tall

En av fire spanjoler står uten jobb, boligprisene har falt med 25 prosent på fire år, inflasjonen er på vei opp igjen, og resesjonen har bitt seg fast.

For 2012 er det ventet at økonomien kommer til å krympe med rundt 1,7 prosent. Og ifølge reviderte tall har veksten de siste to årene vært enda svakere enn tidligere opplyst, ifølge Financial Times.

– Det utgjør enda et hinder mot å oppnå allerede vanskelige mål, sier økonomen Raj Badiani i IHS Global Insight til avisen om nedjusteringen av veksttallene.

Samtidig er det blitt klart at regionen Catalonia må ha 5 milliarder euro i hjelp fra det spanske krisefondet for å unngå økonomisk kollaps som følge av over 40 milliarder euro i gjeld.

Harde nedskjæringer

Men Spania har også startet omfattende nedskjæringer og jobber hardt for å få ned budsjettunderskuddet. Rajoys konservative regjering har innført fire sparepakker siden den kom til makten i desember, og nedskjæringene merkes.

– Vi har allerede tatt vanskelige, smertefulle avgjørelser, men de var nødvendige. Vi må få ned underskuddet, vi kan ikke fortsette med denne situasjonen der refinansiering er så vanskelig, sa Rajoy tidligere i uken.

Rajoy har også flere ganger avvist at Spania vil trenge en ny krisepakke og heller ikke mer tid på å gjennomføre nedskjæringene.

Men dersom ikke lånerentene faller ytterligere, kan de uansett bli tvunget.