Verden

Mener Myanmar må bli en rettsstat

Aung San Suu Kyi forlot Norge og satte kurs for Irland sammen med den irske rockestjernen Bono.

Irland er neste stopp på Suu Kyis Europa-reise. Men før avreisen besøkte hun fredsmeglerkonferansen Oslo Forum på hotellet Losby Gods utenfor Oslo mandag formiddag, der hun innledet til en paneldebatt.

Ukorrupt rettsvesen

Suu Kyi snakket om sine håp for Myanmars framtid og slo fast at et ukorrupt rettsvesen er det viktigste for at landet skal utvikle seg i ny og positiv retning.

Med i debatten var også utenriksminister Jonas Gahr Støre og den irske rockeartisten Bono.

Suu Kyi understreket at å bygge en rettsstat krever mer enn å foreta grunnlovsendringer og vedta nye lover. Hun understreket at de juridiske institusjonene og politiet spiller en avgjørende rolle for at befolkningen skal få tillit til et nytt regime.

– Observer aktørene

Et pålitelig rettsvesen er helt avgjørende for å kunne løse andre problemer i Myanmar, ikke minst de skarpe etniske motsetningene som igjen har blusset opp, og som allerede har kostet mange liv og drevet titusener på flukt.

– Å bygge en rettsstat er vårt viktigste punkt. Det er en forutsetning for å bilegge konflikter, og uten rettsstat finnes verken rettferdighet, menneskerettigheter eller tillit, sa hun blant annet.

Hun mener også at et viktig poeng for å avgjøre om det skjer en positiv overgang i Myanmar, er om det kommer «nye spillere på banen».

– Man må se etter om det er nye aktører, eller om det bare er de samme gamle som opptrer, sa hun.

– Det er viktig å sikre at endringene er positive og tjener de underprivilegerte, og at de ikke bare styrker dem som allerede er privilegerte.

Krig skaper fattigdom

Suu Kyi poengterte at fred og velstandsutvikling hører sammen. Der fikk hun klar støtte fra artisten Bono, som viste til en klar konklusjon som Verdensbanken kom med for ikke altfor lenge siden: Krig er den største drivkraften for fattigdom i verden.

Suu Kyi la vekt på at endringer i grunnloven er særlig viktig for å endre de militæres rolle i styringen av Myanmar. Men forandringene må skje i forståelse og enighet med de militære, ikke i kamp mot dem, sa hun.

– Vi vil ikke ha konflikt med dem, sa hun.

Hun lovet å gjøre sitt beste som demokratiforkjemper og politiker.

– Om det er nok, får tiden vise, sa hun.

Suu Kyi sa at hennes motstand mot å bruke navnet Myanmar, ikke skyldtes at hun hadde noe imot navnet, men den udemokratiske måten navneskiftet hadde skjedd på.

Bono

Bono, som er i Oslo for å hente og ledsage Aung San Suu Kyi til Dublin, fortalte at han i sin tid hadde sagt nei da president Bill Clinton ville invitere Sinn Fein-lederen Gerry Adams til USA for fredssamtaler.

Clinton ignorerte Bonos råd, og Bono innrømmer i ettertid at det var Clinton som hadde rett.

Bono kom med en sterk oppfordring til deltakerne på konferansen om å vie Afrika oppmerksomhet i tiden som kommer. Kontinentet har kraftig økonomisk vekst, men også ekstrem fattigdom og ekstrem ideologi, med all den sprengkraft det innebærer.

– En forsamling som denne må ha det i mente, avsluttet han.

Oslo Forum

Oslo Forum er et årlig arrangement der politikere, diplomater, eksperter og analytikere samles for å utveksle erfaringer. Konferansen arrangeres i år for tiende gang. Den arrangeres i samarbeid mellom Utenriksdepartementet og den Genève-baserte organisasjonen Centre for Humanitarian Dialogue.

Situasjonen i Myanmar, Egypt, Tunis og Libya vil få stor oppmerksomhet. Konfliktene i Afghanistan og Midtøsten vil også bli tatt opp på årets konferanse..

Sveriges utenriksminister Carl Bildt, Myanmars industriminister U Soe Thane, president Louise Arbour i International Crisis Group, Filippinenes fredsminister Teresita Quintos Deles og freds- og sikkerhetskommissær i Den afrikanske union Ramtane Lamamra er blant årets deltakere. (NTB)

Mer fra Dagsavisen