Verden

Mener fredsplanen må følges

BORGERKRIG? USAs utenriksminister Hillary Clinton og Jonas Gahr Støre (Ap) mener krisen i Syria må løses med diplomati.

– Det er ingen som tar til orde for militær inngripen i Syria, sa den norske utenriksministeren etter sin samtale med den amerikanske utenriksministeren fredag formiddag.

Fredsplanen må følges

Han la til at de to har en sammenfallende analyse av situasjonen i Syria og at de får viktig informasjon fra den norske generalmajoren Robert Mood, som leder FN-observatørene i landet.

Begge er enige om fredsplanen til FN-utsendingen Kofi Annan må følges. Til tross for signaler som er blitt tolket som at USA vurderer militær inngripen i Syria, har Støre inntrykk av at USA fortsatt vil holde seg til diplomatiet.

– Begge er opptatt av å ha en veldig aktiv dialog med Russland, sa han etter møtet med Clinton.

Mot demokrati

De to diskuterte også situasjonen i Myanmar, der både Støre og Clinton er opptatt av å støtte opp om utviklingen i demokratisk retning.

Støre håper FN og Verdensbanken raskt kan komme på banen for å bidra til utvikling i landet, som de siste årene har tatt skritt fra militærdiktatur på vei mot demokrati.

De to ministrene slo ellers fast at USA og Norge har et godt samarbeid på alle områder.

Arktisk miljø

Etter besøket i Oslo fredag, der Clinton skal delta på en internasjonal helsekonferanse, reiser hun videre til Tromsø. Der er miljøspørsmål og ressursbruk i Arktis tema.

– Jeg håper hun har tatt med varme klær, sa Støre med et smil, etter å ha blitt spurt om han trodde Clinton hadde med seg noen overraskelser.

Før møtet med sin amerikanske kollega sa Støre at han ikke trodde hun trengte noen innføring i arktiske spørsmål.

– Hun har vært en god partner for oss på nordområdene og på arktiske spørsmål, sa Støre.

Gode argumenter

Han regner med at møtene med fagfolk i Tromsø vil gi henne gode argumenter i diskusjonen om havrettstraktaten, som hun forsøker å få vedtatt i det amerikanske Senatet.

Støre og Clinton diskuterte også konsekvensene av klimaendringene i arktiske områder. De var enige om betydningene av å begrense utslipp av metangass og sot, som begge bidrar til å forsterke klimaendringene.

Møter overlevende

Clinton har selv bedt om å få møte overlevende fra Utøya under besøket i Norge, noe hun får anledning til i Oslo rådhus fredag ettermiddag.

– Hun har helt fra 22. juli om kvelden vært veldig nærværende og til stede, sier Støre, som forteller at Clinton har trukket paralleller til terroraksjonen i Oklahoma i 1995.

– Hun var veldig berørt av at dette rammet Norge og har hele tiden spurt om hvordan utviklingen har vært. Jeg er glad for at vi får til et diskré møte hvor hun får gitt uttrykk for det overfor de overlevende. Det tror jeg de også setter pris på, sier Støre. (NTB)

Mer fra Dagsavisen