WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har fortsatt håp om at svensk påtalemyndighet vil komme til London for å avhøre ham. Assange talte sist søndag fra en balkong ved Ecuadors ambassade.

Mener Assange må avhøres i London

Julian Assanges advokat hevder han har viktig informasjon om voldtektsanklagene mot klienten.

Men svensk påtalemyndighet avviser anmodningen fra Julian Assanges advokat om å reise til London for å avhøre ham der.

WikiLeaks-grunnleggerens advokat Baltasar Garzón hevder han har viktig informasjon om voldtektsanklagene mot klienten, og har bedt svensk påtalemyndighet om å reise til London for å få Assanges forklaring.

– Jeg tror det vil være et veldig godt alternativ, sier han til avisen Sydney Morning Herald torsdag.

Seksuelle overgrep

Den 41 år gamle australieren Julian Assange er etterlyst i Sverige, anklaget for seksuelt overgrep og voldtekt av to kvinner. Han nekter imidlertid å dra til Sverige i frykt for at han vil bli utlevert til USA.

Svenskene, som har bedt Assange om å dra til Sverige for å fortelle sin versjon, utelukker på ny å avhøre Assange i London.

– Det er ingenting nytt. Vi venter fortsatt på Assange, sier Helena Ekstrand, talskvinne for påtalemyndighetens kontor, til nyhetsbyrået AFP.

«Stor overraskelse»

Garzón, som er mest kjent for å ha utstedt arrestordre på Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet, hevder forsvaret har opplysninger i saken som vil være en «stor overraskelse» dersom de blir offentliggjort.

– Vi kan ikke avsløre dem ennå, men vi har bedt påtalemyndigheten om å høre Assanges forklaring, sier Garzón.

I over to måneder har han oppholdt seg på den ecuadorianske ambassaden i London, til tross for at britisk høyesterett har bestemt at han skal sendes til Sverige. Forrige uke innvilget Ecuador Assange politisk asyl, noe som utløste en diplomatisk feide. Britiske myndigheter har på sin side sagt at de vil pågripe ham dersom han forlater ambassaden.

Krisemøte i Washington

Ecuadors president Rafael Correa har innkalt Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) til krisemøte i Washington fredag for å diskutere den diplomatiske striden. USA og Canada spør om saken er relevant for organisasjonen, mens latinamerikanske ledere har uttrykt sterk støtte til Ecuador.

Correa sa onsdag at Storbritannia ikke er i noen posisjon til å formane andre om Assanges fremtid, og begrunner dette med at britene i sin tid ikke utleverte Pinochet. Den chilenske generalen var ettersøkt for en rekke menneskerettighetsbrudd for mer enn ti år siden.

– Pinochet ble ikke utlevert av humanitære grunner, til tross for at flere titalls europeere og tusenvis av søramerikanere ble drept, mens titusenvis ble torturert, under Pinochets diktatur, sa Correa til journalister i Quito.

Kritiserer Australia

Correa deler Assanges frykt for at USA vil rettsforfølge australieren etter at WikiLeaks offentliggjorde store mengder hemmelige amerikanske dokumenter, blant annet om krigene i Irak og Afghanistan. USA har avvist Assanges påstand om at det drives en heksejakt mot ham og WikiLeaks i USA.

Assanges forsvarer rettet torsdag også skarp kritikk mot australske myndigheter for ikke å ha gitt Assange konsulær bistand.

– Ikke en eneste gang har konsulære myndigheter besøkt Assange. Så vidt jeg forstår er det en forpliktelse de har overfor alle australske statsborgere, sa Garzón til Sydney Morning Herald på sidelinjen under en konferanse i Brisbane.

Australia hevder på sin side at 41-åringen har fått hjelp på lik linje med andre australske borgere som havner i trøbbel i utlandet.