Verden

Mellomvalget handler ikke bare om Trump

Under tirsdagens mellomvalg i USA er det også lokalvalg og folkeavstemninger om flere hete saker, som abort og marihuana.

Det er tradisjon for at mange små og store spørsmål i delstatene blir avgjort med folkeavstemninger under mellomvalgene.

Til sammen 155 avstemninger holdes i 37 forskjellige delstater, ifølge Washington Times.

I Alabama skal velgerne avgjøre om retten til å slå de De ti bud opp på offentlige bygninger, skal lovfestes. Samtidig må borgerne i Missouri ta stilling til spørsmål knyttet til bingospill.

Det står også viktigere ting på seddelen noen steder.

I Florida, der nesten ti prosent av den voksne befolkningen er dømt for lovbrudd, skal det avgjøres under valget om de heretter skal få tilbake retten til å stemme ved valg automatisk, istedenfor at en nemnd må avgjøre i hvert enkelt tilfelle. Det dreier seg om til sammen 1,5 millioner straffedømte personer.

Les også: Legger hasj-press på KrF

Reguleringer av valget, som er en stor politisk sak i USA, står også på stemmeseddelen i North Carolina, Arkansas, Michigan og Nevada.

Legalisering av medisinsk bruk av marihuana sprer seg til stadig flere amerikanske delstater. I Michigan, North Dakota, Utah og Missouri må velgerne ta stilling til forskjellige aspekter ved legalt marihuanabruk.

Abortsaken er en klassiker. Denne gangen har de folkevalgte i West Virginia og Oregon bedt om svar på om den offentlige helsetjenesten kun skal dekke aborter som følge av livstruende graviditeter eller graviditeter etter voldtekter og overgrep.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen