Mellomvalget handler ikke bare om Trump

Under tirsdagens mellomvalg i USA er det også lokalvalg og folkeavstemninger om flere hete saker, som abort og marihuana.

 

Det er tradisjon for at mange små og store spørsmål i delstatene blir avgjort med folkeavstemninger under mellomvalgene.

Til sammen 155 avstemninger holdes i 37 forskjellige delstater, ifølge Washington Times.

I Alabama skal velgerne avgjøre om retten til å slå de De ti bud opp på offentlige bygninger, skal lovfestes. Samtidig må borgerne i Missouri ta stilling til spørsmål knyttet til bingospill.

Det står også viktigere ting på seddelen noen steder.

I Florida, der nesten ti prosent av den voksne befolkningen er dømt for lovbrudd, skal det avgjøres under valget om de heretter skal få tilbake retten til å stemme ved valg automatisk, istedenfor at en nemnd må avgjøre i hvert enkelt tilfelle. Det dreier seg om til sammen 1,5 millioner straffedømte personer.

Les også: Legger hasj-press på KrF

Reguleringer av valget, som er en stor politisk sak i USA, står også på stemmeseddelen i North Carolina, Arkansas, Michigan og Nevada.

Legalisering av medisinsk bruk av marihuana sprer seg til stadig flere amerikanske delstater. I Michigan, North Dakota, Utah og Missouri må velgerne ta stilling til forskjellige aspekter ved legalt marihuanabruk.

Abortsaken er en klassiker. Denne gangen har de folkevalgte i West Virginia og Oregon bedt om svar på om den offentlige helsetjenesten kun skal dekke aborter som følge av livstruende graviditeter eller graviditeter etter voldtekter og overgrep.

(NTB)