Bilder av personer som er kidnappet av FARC-geriljaen i Colombia, utstilt i Bogota. FARC og den colombianske regjeringen skal etter planen møtes i Oslo for fredsforhandlinger denne uken.

Måtte utsette fredsreise

Fredssamtalene i Oslo mellom Farc-geriljaen og den colombianske regjeringen er utsatt.

Både delegasjonen til den colombianske regjeringen og utsendingene fra FARC-geriljaen har utsatt avreisen til Oslo på grunn av dårlig vær som har forstyrret flytrafikken i Colombia og mellomamerikanske land de siste dagene.

– Delegasjonenes avreise er blitt forsinket på grunn av værforholdene. Vi vet ikke når de kommer til å reise, sier en kilde med gode forbindelser til forhandlingsgruppen til den colombianske regjeringen.

Fritt leide?

I tillegg er FARC-delegasjonen, som samler seg i Havana på Cuba, ennå ikke fulltallig. Iván Márquez mangler, skriver avisa El Espectador. AFP har ikke klart å nå FARCs representanter.

FARC skal dessuten være bekymret for om forsikringene de har fått om fritt leide, er tilstrekkelige til at deres folk ikke blir pågrepet som følge av internasjonale arrestordrer.

De siste opplysningene går ut på at delegasjonene kommer til Oslo tirsdag ettermiddag, slik at det formelle forhandlingsmøtet finner sted onsdag, samme dag som det er varslet en pressekonferanse om samtalene.

Skulle vært igang

– Vi planlegger fremdeles for pressekonferanse den 17. oktober, sier en ordknapp kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i Utenriksdepartementet til NTB.

Han vil ikke gi noen ytterligere kommentarer når det gjelder delegasjonenes ankomst til Oslo eller øvrige aspekter ved prosessen.

Delegasjonene skulle ha kommet til Oslo søndag kveld, og det første møtet mellom delegasjonene skulle ha funnet sted mandag, ifølge de opprinnelige planene. Tidligere er forhandlingene utsatt en uke.

FARC kraftig svekket

Det siste forsøket på å få til fred mellom myndighetene og den venstreorienterte FARC-geriljaen for ti år siden strandet da regjeringen fastslo at FARC brukte en demilitarisert sone til å omgruppere troppene. Også tidligere forsøk på å skape fred mellom partene har mislyktes.

FARC er Latin-Amerikas største opprørsgruppe, ble grunnlagt i 1964 og har i dag 9.200 væpnede menn. De siste årene er mange av geriljaens ledere blitt tatt til fange eller drept, og FARCs slagkraft er kraftig redusert siden gruppen var på sitt sterkeste på 1990-tallet.

Konflikten har kostet mellom 50.000 og 200.000 mennesker livet og drevet inntil 3 millioner colombianere på flukt.