Verden

Masseprotester etter gruppevoldtekt

En bestialsk gruppevoldtekt av en 23 år gammel kvinne har ført til masseprotester og krav om dødsstraff.

Den kvinnelige studenten som ble utsatt for overgrepet på en buss i New Delhi, ligger nå kritisk skadd på sykehus. Hun ble kastet ut av bussen etter overfallet. Også mannen hun var sammen med, ble alvorlig skadd i angrepet søndag kveld.

– Slått og voldtatt

Fire personer, blant dem bussjåføren, er pågrepet i saken, men politiet leter fortsatt etter to antatte gjerningsmenn. Tre av de pågrepne møtte i retten onsdag og ble varetektsfengslet.

Ifølge politietterforskningen og andre rapporter pågikk voldtekten i over 40 minutter bak i bussen, som hadde stanset for å ta om bord de to ofrene etter en kinoforestilling.

De seks mistenkte tok ifølge politiet med de to ofrene på en «fornøyelsestur», men lovte å kjøre dem hjem uten å ta noe ekstra for det.

– De begynte å antaste jenta. Ledsageren hennes kjempet heroisk for å redde henne, men disse mennene angrep ham med en jernstang, sier politimester Neeraj Kumar.

Ba om dødsstraff

– Offeret ble dratt bak i bussen og brutalt slått og voldtatt, sier han.

New Delhis politisjef ba tirsdag om dødsstraff for folk som blir dømt for voldtekt, en forbrytelse som i dag maksimalt kan straffes med ti års fengsel.

Onsdag brukte politiet vannkanoner for å få kontroll over en demonstrasjon i New Delhi som ble overført direkte på TV. Rasende studenter forsøkte å rive ned stålgjerdene rundt den offisielle residensen til statsminister i hovedstadsområdet Delhi, Sheila Dikshit.

Like rettigheter

En ung kvinne, som sier hun er student ved Delhi-universitetet, sier det må en holdningsendring til blant myndighetene, som hun mener forsøker å gi ofrene skylden for seksuelle angrep.

– Kvinner blir fortalt at hvis de er ute sent om kvelden, kommer de til å bli voldtatt, sa studenten i en tale til demonstrantene.

– Som kvinne vil jeg si at vi også er mennesker, og dere må behandle oss som mennesker. Dere kommer til å måtte gi oss like rettigheter. Det er et spørsmål om grunnleggende rettigheter. Vi har et ønske om å kunne gå ut i Delhi ved midnatt hvis vi vil, sa kvinnen.

Dobling av voldtekter

India opplevde mer enn en dobling i antallet voldtektssaker fra 1990 til 2008, ifølge offisiell statistikk. Angrepet søndag kveld er det foreløpig siste i en rekke av usedvanlig brutale overfall i hovedstaden.

Sonia Gandhi, som leder det regjerende Kongresspartiet og er Indias mektigste politiker, beskriver angrepet som en skam for hovedstaden. Hun besøkte tirsdag kveld sykehuset hvor ofrene for overfallet behandles.

I et brev til Sheila Dikshit skriver Gandhi at «slike voldshandlinger og forbrytelser ikke bare må fordømmes, men også spore til en samlet kamp for å bekjempe dem».

For å dempe det økende raseriet i befolkningen kunngjorde Indias innenriksminister at det umiddelbart skal slås hardt ned på busser som har fargede vinduer og tunge gardiner – tiltak som allerede skulle vært iverksatt. Han varsler at busser som ikke etterkommer påleggene, vil bli konfiskert.

– Alle busser vil bli bedt om å ha lys på mens de er i tjeneste på kveldstid i Delhi, sier innenriksminister Sushilkumar Shinde.

Mer fra Dagsavisen