Verden

Mannsterke til New York

SISTE REIS: Norge møter med fire ministre pluss statsminister Jens Stoltenberg under åpningen av FNs generalforsamling neste uke.

NEW YORK (Dagsavisen): Mens valgvinnerne diskuterer framtida for Norges FN-støtte i Nydalen, får statsminister Jens Stoltenberg selskap av fire rødgrønne ministre under åpningen av FNs generalforsamling neste uke.

Det er kjent som verdens største diplomatiske mingleplass, den årlige åpningen av FNs generalforsamling i New York. På programmet for den norske delegasjonen står blant annet utarbeiding av FNs nye tusenårsmål, tilgang til bærekraftig energi, kvinners rettigheter og giverlandsgruppen for Palestina, som Norge leder.

- Ingen jobbjakt

Det er statsminister Jens Stoltenberg som leder den robuste norske delegasjonen som består av utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), utviklingsminister Heikki Holmås (SV), miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

I fjor var det bare to ministre med Stoltenberg, mens det i 2011 var tre.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er en av dem som ikke var med til FN-åpningen i New York i fjor. I år er det først og fremst et klimamøte Norge og EU arrangerer som bringer miljøvernministeren til byen.

- Det er en veldig viktig arena for klimapolitikk, sier Solhjell til Dagsavisen.

Han avviser at de avtroppende ministrene er på jobbjakt i New York.

- Hehe, nei i hvert fall ikke jeg, jeg skal sitte på Stortinget de neste fire årene.

Verken Espen Barth Eide eller Inga Marte Thorkildsen har stortingsplass, og det er uklart hva de vil gjøre etter at regjeringen etter planen går av 14. oktober.

Avhengig av Norge

Norge er en viktig bidragsyter til FN, og bruker årlig nesten sju milliarder kroner på verdensorganisasjonen. Flere av FNs underorganisasjoner, blant andre UN Women, som jobber for kvinners rettigheter verden over, er helt avhengige av norsk støtte. Med en støtte på knappe 150 millioner kroner i 2012 er Norge den største giveren til UN Women. Organisasjonens nye leder, Phumzile Mlambo-Ngcuka fra Sør-Afrika, håper støtten fra Norge fortsetter.

- Norge er en av UN Womens livreddere. Jeg håper den nye regjeringen vil forholde seg til UN Women slik de gjorde med apartheid før - uansett hvilken regjering som satt ved makten, var den alltid mot apartheid. Jeg håper kvinners frigjøring er viktig for alle nordmenn, sier Mlambo-Ngcuka til Dagsavisen.

Kan kutte

Fremskrittspartiet vil kutte over sju milliarder kroner i bistandsbudsjettet, blant annet i støtten til FN, mens Høyre sier de vil ha en gjennomgang av norske FN-overføringer.

Høyres Ine Marie Eriksen Søreide, som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, er et hett navn til utenriksministerposten. Hun varsler full gjennomgang av Norges FN-støtte. Bård Vegar Solhjell advarer en ny regjering mot å kutte i overføringene til FN.

- Norge har en veldig sterk posisjon i FN og det er veldig viktig at FN har en ledende rolle i verden, for eksempel på klima. Vi er avhengige av globale løsninger, sier Solhjell.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen