Leung Chun-ying, her avbildet med vampyrtenner på en plakat. FOTO: NTB SCANPIX

Mannen de strides om

HONGKONG: Populariteten har gått til bunns for Hongkongs kinavennlige leder.

PROFILEN

HVEM: Leung Chun-ying

HVA: Hongkongs leder, som møter store protester mot sitt styre

 

Tusenvis av Hongkong-ak­­­­­tivister blokkerte i går inngan-gen til kontoret til by­­­­­­-
ens øverste leder Leung Chun-ying med krav om hans avgang, men i går hadde Leung ennå ikke gitt etter for demonstrantenes krav om å gå av. Demonstrantene i Hongkong krever dialog med lederen.

- Vi forsøker å omringe hele regjeringskomplekset og venter på at Leung skal komme på jobb fredag. Vi vil snakke med ham, ansikt til ansikt, sa demonstranten Thomas Choi i går.

 

Karriere

Leung Chun-ying er blitt sentrum for det omfattende opprøret i Hongkong, som har eskalert fra dag til dag. Det kinesiske kommunistpartiets avis skrev i går at de kinesiske lederne oppfordrer ham til ikke å gå av som følge av protestene.

Kravet fra demonstrantene er at Hongkongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne vil få lov til å stemme i valget, ønsker myndighetene i Beijing at valgkomiteen skal godkjenne alle kandidater på forhånd.

Og nettopp koblingen til Kina gjør den sittende lederen Leung så omstridt. Demonstrantene og andre kritikere ser på Leung som en marionett for Beijing, og anklager han for et korrupt regime. Tilhengerne mener Leung er en arbeiderklassehelt.

Leung har fått kallenavnet «689» av sine kritikere. Tallet viser til antallet stemmer han fikk da Kinas valgkomité bestemte at det var han som skulle bli Hongkongs leder, og ikke motstanderen, Henry Tang, som hadde bygget en kjeller på ulovlig vis. Leung har fått utdanningen sin i Storbritannia, og slo seg opp som vellykket forretningsmann da han siden kom tilbake til Hongkong.

I november 2011 kunngjorde Leung at han stilte som kandidat som øverste leder i Hongkong. Han erklærte at han ville være en folkets leder, og innførte en skatt for utlendinger som kjøpte eiendom i Hongkong og et forbud for kinesiske kvinner som ville komme til Hongkong for å føde på Hongkongs overfylte sykehus.

 

Sinne

Noe av det som gjorde Leung upopulær blant mange var forsøket på å innføre det såkalte Kina-vennlige patriotiske pensumet i skoleverket. Det førte til at over 100.000 elever på videregående skole demonstrerte, og pensumet ble trukket tilbake. Men kritikken mot Leung om at han er i lomma på Kinas ledere, fortsetter. Politiets harde svar mot demonstrantene har bare gjort folk enda sintere på Leung, og økt kravet om en demokratisk prosess uten utpekte ledere.

asne.gullikstad@dagsavisen.no