Verden

Mange drept i terrorangrep mot kjøpesenter

TERROR: Kenyansk politi tror det er godt organiserte terrorister som slo til mot et kjøpesenter i byen lørdag og drepte flere titall mennesker. Kampene mellom angripere og sikkerhetsstyrker raste i timevis.

NAIROBI: Kenyansk politi opplyser at 30 ble drept i angrepet mot kjøpesenteret Westgate, men tallet er usikkert.

Ifølge politiet var det rundt ti angripere, kledd i like klær. Noen av dem hadde tildekkede ansikter.

– Angrepets mønster og måten de snakket til sine ofre på, tyder på at dette var et grundig planlagt angrep av en terrorgruppe, sier en høyststående polititjenestemann. Det kenyanske innenriksdepartementet var mer forsiktig i sine uttalelser, og innenriksminister Joseph Ole Lenku ba det kenyanske folk om ikke å spekulere.

Den somaliske islamistgruppa al-Shabaab har tidligere truet med å angripe Westgate og andre mål i Nairobi, men ingen har så langt tatt på seg ansvaret for lørdagens blodbad.

Nordmenn i sikkerhet

Fire nordmenn var ifølge Dagbladet inne i det eksklusive kjøpesenteret i den kenyanske hovedstaden da de bevæpnede mennene gikk til angrep. Alle skal ha kommet seg i sikkerhet.

Et norsk ektepar tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband flyktet og gjemte seg på et lager, opplyser informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet til TV 2.

De to andre misjonærene er utsendt til det afrikanske landet av Oslo Kristne Senter, som overfor VG bekrefter at disse er i god behold.

Kamper

Det brøt ut voldsom skyting da tungt væpnede, svartkledde og maskerte menn tok seg inn i kjøpesenteret på ved 13-tiden lørdag. Ifølge øyenvitner virket det mer som et angrep enn et ran.

Bevæpnet politi kom etter kort tid til stedet, og etter en stund rykket også soldater inn i bygningen. Kampene raste fra butikk til butikk i flere timer, og ved 18.30-tiden norsk tid ble det meldt at politiet hadde isolert de gjenværende angriperne i et område i en av etasjene.

Resten av Westgate-senteret skulle da være sikret.

Skrekkslagne voksne og barn kom løpende ut av senteret da skuddsalvene begynte. Andre rømte opp i senterets øverste etasjer og gjemte seg for angriperne. Noen krøp langs bakken for å komme seg vekk og i sikkerhet.

Ifølge politiet på stedet tok de væpnede mennene minst sju gisler. Hva som skjedde med disse, var ikke kjent lørdag.

Eksklusivt

Det eksklusive kjøpesenteret ligger i et av Nairobis bedre strøk og er populært blant vestlige diplomater og hjelpearbeidere. På lørdager er flere tusen mennesker innom, opplyser en journalist fra Dagens Nyheter som var til stede da angrepet startet.

Regiondirektør Hassan Khaire i Flyktninghjelpen sier til NTB at angrepet påvirker hele byen.

– Vi er dypt rystet over situasjonen. Westgate er et av de mest kjente shoppingsentrene, og mange drar dit spesielt i helgene, sier  Khaire om angrepet. Det eksklusive kjøpesenteret ligger i et av Nairobis bedre strøk og er populært blant vestlige diplomater og hjelpearbeidere.

– Vi drar ofte dit for å møte andre internasjonale arbeidere. Hvem som helst kunne vært der, sier Khaire.

Han sier de har fått beskjed om at agriperne var bevæpnet med håndgranater og AK-47 geværer.

Løpende kontakt

Utenriksdepartementet kan verken bekrefte eller avkrefte at fire nordmenn var til stede under angrepet.

– Vi holder løpende kontakt med Norges ambassade i Nairobi, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD.

Regiondirektør Khaire har vært i kontakt med alle Flyktninghjelpens ansatte i Nairobi, og alle skal være trygge.

– Nå håper vi alle de skadde overlever.

Mer fra Dagsavisen