Verden

Macron-tilhengerne: – I kveld viser vi vei for dere, Europa!

Frankrike har vunnet første valgrunde for Europa og mot populismen, sier Macrons tilhengere.

Macrons tilhengere jubler, veiver med franske flagg og klemmer hverandre i lettelse på hovedkvarteret til den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron (39) i Paris.

Macron har overtatt ledelsen fra leder for høyrepopulistiske Nasjonal Front på målingene de siste ukene.

Nå blir det altså Macron, med en score på 24 prosent, og Le Pen, med en score på 21,8 prosent, som går videre til en duell om blant annet Frankrikes medlemskap i EU under presidentvalgets andre runde, 7. mai.

Les også: Alt tyder på at Macron blir president

– Kampen mot populismen

Jubelen går i takt når tilhengerne til Emmanuel Macron innser at de har vunnet første runde i presidentvalget.

– Frankrike viser vei for resten av verden i kampen mot populismen. Vi har vunnet første runde av kampen i duellen mellom et åpent og lukket Frankrike, sier Simon Gondron (27) til Dagsavisen.

– Men det gjenstår ennå å vinne, sier han om duellen med Le Pen.

Simon Gondron (27) fra Emmanuel Macrons valgvake i Paris.

Simon Gondron (27) fra Emmanuel Macrons valgvake i Paris. FOTO: TONE MAGNI FINSTAD VESTHEIM

– Terroren satte Macron på prøve

André Gattolin, mangeårig medlem i det franske senatet og medlem av det grønne partiet EELV, kjenner Emmanuel Macron, og har hatt møter med presidentkandidaten da han var finansminister i Hollande-regjeringen. 
Han mener torsdagens terroraksjon hadde innflytelse på valgresultatet.

– Macron håndterte krisen godt. Han var den første som snakket til folket om terrorangrepet og hadde tidligere snakket om sikkerhetspolitikk. Han er den eneste som har politikk på alle samfunnsområder, sier Gattolin til Dagsavisen.

Kritikere fryktet Macron var for ung til å vise seg som en statsmann som kan håndtere en lignende krise som et terrorangrep. Det ville gi økt støtte til erfarne politikere som Fillon, sa de.

Men lederen for Nasjonal Front, som allerede fredag kritiserte den franske regjeringens innsats mot terror, vant på torsdagens terrorangrep, mener Gattolin.

– Derfor går hun videre til andre runde, sier han.

Skulle Macron lykkes i kampen mot Le Pen, får Frankrike en ung, intelligent president som kan skape ny giv for Frankrike, tror det erfarne senatsmedlemmet.

– En Mitterand-figur

– Han er den mest intelligente politikeren i Frankrike. Han minner meg om Mitterand, fordi han har denne evnen til å snakke med alle, sier Gattolin, og forteller om en politiker som raskt tar til seg nye ideer.

– Da jeg ba han snakke om at Frankrike må få til en overgang i hvilke energiressurser vi benytter oss av, var han raskt på banen med temaet i et intervju dagen etter. Så ringte han meg og sa: "Se, jeg hørte på deg".

– Den eneste faren er at han blir slukt opp av byråkratiet og statsmaskinen som Frankrike er, sier han.

– Gjenreise økonomien

Også for Marianne Escurat (30) blir valget mellom Macron og Le Pen en kamp mellom et åpent og lukket Frankrike. Det handler ikke bare om Frankrikes framtid, men Europas framtid, mener hun.

– Dette er kampen mot Putin og Trump, sier hun.

– Kritikere framstiller det som om det er kampen for mer EU. Men egentlig handler dette om kampen for et et bedre EU, som fungerer bedre, sier hun.

– Dersom Frankrike går ut av euroen, som Le Pen vil, går vi i praksis ut av Europa. Le Pen har ikke kapasitet til å gjenreise den franske økonomien. Hun vilgi folk svakere kjøpekraft, sier hun, og tror ikke Le Pen har noen sjanse mot Macron.

Mer fra Dagsavisen