Verden

Macron: Protestene er resultat av 40 års misnøye

President Emmanuel Macron bøter på såret etter de omfattende protestene med økt minstelønn og andre tiltak. Han sier han har forståelse for folks misnøye.

Av NTB

Minstelønnen skal heves med 100 euro i måneden fra neste år, og det blir ikke innført skatteøkning på overtidsjobbing, kunngjorde presidenten i en 13 minutter lang fjernsynssendt tale til nasjonen mandag kveld. Minstelønnen er i år på 1.498 euro før skatt, og 1.185 euro etter skatt. Det tilsvarer henholdsvis om lag 14.500 og 11.500 kroner.

Macron avlyser den upopulære skatteøkningen for pensjonister og varsler skattetiltak for å ivareta lavtlønnede.

Les også: Slik ser det ut når man protesterer mot 8 øre i bensinavgifter

Bonus

Arbeidsgivere som har råd til det bør gi sine ansatte en lønnsbonus ved utgangen av året, og den skal være skattefri, sa presidenten.

Dette er det samme Donald Trump gjorde da han gjennomførte skattekutt for selskaper i USA.

Kritikken den gang var at en bionus bare komer en gang, skattekuttet nyter selskap og høytlønte godt av resten av livet.

I en uvanlig innrømmelse sa Macron at han er delvis ansvarlig for å ha fyrt opp under drivstoffprotestene. Han sa han har forståelse for at «noen av dere ble såret av mine uttalelser», og forståelse for folks sinne og oppgitthet over levekostnadene. 40 års misnøye ligger bak protestene, sa han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ansvar

Men presidenten slo også fast at de ansvarlige for de voldelige protestene skal stilles til ansvar for sine handlinger.

– Det finnes ikke noe sinne som rettferdiggjør angrep på politi eller plyndring av butikker, sa Macron.

Demonstranter iført gule vester har siden midten av forrige måned protestert mot regjeringens planlagte økning i bensin- og dieselavgifter. Demonstrasjonene har siden den gang utviklet seg til å bli en bredere bevegelse mot regjeringen, og enkelte demonstranter har tatt til orde for at Macron må gå av. (NTB)

Les også: Utsolgt for fakler: Tusenvis stilte i fakkeltog for fredsprisvinnerne

Mer fra Dagsavisen