Francois Hollande trenger flertall i nasjonalforsamlingen i juni for å få makt som president. Nicolas Sarkozy trekker seg fra politikk, men partiet hans er svekket foran valget. Her fra Paris i går, hvor Sarkozy og Hollande markerte frigjøringsdagen. FOTO: FRANCOIS MORI/ NTB SCANPIX

Må vinne et valg til

Valgkampen er ikke over i Frankrike: Valget til nasjonalforsamling i juni må vinnes om François Hollande skal få den makten han trenger.

Det er det ikke gitt at han gjør, selv om sosialisten Hollande søndag ble valgt som president og venstresiden slik sett trolig ligger godt an. For Hollande fikk bare like under 52 prosent av stemmene søndag, og får ikke venstresiden flertall i nasjonalforsamlingen, er det kraftig begrenset hvor mye Hollande kan få gjennom.

 

Må få gjennomslag

Derfor vil den intense politiske debatten i Frankrike vare i flere uker framover. Hvordan Hollande hevder seg i selskap med europeiske ledere kan ha en innvirkning. Gjennomslag for Hollandes vekststrategi i Europa kan nettopp være avgjørende for støtten i valget 10. og 17. juni, mener eksperter. Hollande må vise at han leverer.

- Hvis han taper kampen om virkelige, konkrete veksttiltak i Europa, vil det bli veldig vanskelig for ham. Alle på venstresiden vil protestere og si at han har gitt etter, sier professor Laurent Bouvet ved Universitetet i Versailles-Saint-Quentin til Financial Times.

 

Trenger drahjelp

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, avviste senest mandag Hollandes sterke ønske om å reforhandle finanspakten om budsjettdisiplin i Europa, for å legge inn flere tiltak som skal stimulere til økonomisk vekst. En slik omlegging av strategien, med mer vekt på vekst og mindre på innstramminger, er noe av det Hollande har gått til valg på.

Hollande kan likevel ikke unngå å gjennomføre kutt for å redusere budsjettunderskuddet. Men dette kan kanskje bli lettere å svelge for velgerne dersom de ser tegn på gjennomslag for vekstpolitikken, lyder analysen fra flere eksperter.

- Han trenger noe fra de europeiske partnerne før valget på nasjonalforsamling, sier professor Zaki Laidi ved Sciences Po.

Nå skal Hollande legge regjeringskabalen. Det spekuleres i om han vil velge Jean-Marc Ayrault, som leder Sosialistpartiets gruppe i nasjonalforsamlingen, som statsminister. Han snakker tysk og oppfattes som en mulig brubygger mellom Frankrike og Tyskland.

 

Nasjonal Front på vei

Venstresiden ligger godt an til å vinne valget i juni - i en måling fra instituttet Ifop søndag får Sosialistpartiet sammen med partier på ytre venstre og De Grønne 44 prosents oppslutning. Sentrum-høyre-partiene ligger ifølge målingen an til 32 prosent, mens Nasjonal Front på ytre høyre fløy kan få rundt 18 prosent. Det gir venstresiden flertall, så lenge ikke sentrum-høyre-partiene gjør en avtale om å samarbeide med Nasjonal Front.

Men utfallet er langt fra sikkert. Nasjonal Front er ventet å gjøre det svært godt, etter et brakvalg for Marine Le Pen i første runde av presidentvalget. Som regel gjør Nasjonal Front det bedre enn målingene tilsier. Denne gang kan de komme til å bli representert i nasjonalforsamlingen, som de ikke er nå, mye på grunn av ordningen med enkeltmannskretser.

Derimot er det svært usikkert hvor godt partiet til Nicolas Sarkozy vil gjøre det. Partiet UMP ble dannet i 2002 og består av grupperinger både fra sentrum og høyre i politikken. Etter Sarkozys tap nå kan det gå mot splittelser i partiet, der sentrumsfløyen heller går inn for å danne et sterkt sentrum. Det kan eventuelt igjen øke venstresidens sjanser til å bli størst i valget i juni. Venstrepartiene sikret seg allerede i fjor flertall i det øverste kammeret, Senatet.

asne.gullikstad@dagsavisen.no