Verden

Må unngå en «grexit»

Ingen vet hva som da kan skje med eurosamarbeidet dersom Hellas går ut, advarer Norges Hellas-ambassadør.

Den økonomiske krisen er tydelig i Atens bybilde for ambassadør Sjur Larsen.

– Jeg ser stadig flere stengte butikker, og det er «til leie»-skilt overalt. I tillegg er det langt mindre trafikk i Aten sentrum enn tidligere, sier Larsen, som er i Norge for å delta på Utenriksdepartementets årlige stasjonssjefmøte.

Avgørende for Hellas

I det greske politiske liv er det gjeldskrisen som dominerer til det fulle.

– Den er altoverskyggende, komplekst og avgjørende for Hellas' framtid, sier Larsen til NTB. Han påpeker at den økonomiske situasjonen er det eneste toppolitikerne arbeider med.

– Det må være noen av de tøffeste jobbene som finnes for tiden, sier Larsen.

Flere eksperter på internasjonal økonomi tar til orde for at Hellas kan bli tvunget til å forlate eurosonen allerede i høst. Men Larsen påpeker at en «grexit», som det populært blir kalt, er en unik situasjon som ingen vet hva vil innebære.

– Nettopp fordi man ikke kjenner konsekvensene bør det gjøres en ekstra innsats for å hindre at det skjer, sier han.

Som dominobrikker

Eurosonen kan stå overfor det første store tilbakesteget for europeisk integrasjon.

– For økonomer kan det virke fornuftig at Hellas forlater eurosonen, men de sosiale og politiske konsekvensene kan være enorme, tror Larsen, som likevel ikke vil utelukke at det kan komme til å skje.

– Da vil det bli knalltøft, sier han.

Larsen påpeker også at en grexit kan gjøre at de andre hardt pressede økonomiene, som Spania, Portugal og Irland, kan falle som dominobrikker.

Samaras på euroturné

Grekerne har uansett en dramatisk høst i møte – en periode som ble innledet denne uken med statsminister Antonis Samaras' turné i Europa.

Onsdag møtte han eurogruppens leder, Jean-Claude Juncker, som understreker at han er fullstendig motstander av at Hellas skal tvinges til å forlate eurosamarbeidet. Etter møtet slo Juncker fast at den greske regjeringens «viktigste oppgave er å konsolidere statsfinansene» og finne en «robust og troverdig strategi» for å tette gjeldshullet.

Fredag skal Samaras møte Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin. Hun avviste onsdag kveld at møtet kunne resultere i en endelig avtale om Hellas' redningspakke.

Avtalen med den såkalte troikaen, EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB), innebærer at Hellas må kutte utgiftene med 11,5 milliarder euro over de neste to årene. Men Samaras kommer etter sigende til å be om en forlengelse på to år når han møter Merkel fredag og Frankrikes president Francoise Hollande lørdag.

Lei av karikeringen

Men det er ikke bare regjeringen som må kutte i utgiftene. Grekeren i gata kjenner innsparingene på kroppen, og har strammet inn livreimen mange hakk. Det gjør de fremdeles, forteller ambassadøren.

– Noen har sparepenger de lever av mens de leter etter positive signaler. Men de fleste tror det blir enda litt verre før det blir bedre igjen, forklarer han.

Larsen påpeker at den sterke greske familiesolidariteten hjelper mange på vei.

– Det er et stolt og spennende folk som har tro på at det vil gå bedre, beskriver ambassadøren. Han er lei av at grekere blir framstilt som late og at de selv er skyld i problemene.

– Det blir karikert, og det synes jeg ikke noe om. Offentlig statistikk viser noe annet, sier han.

Mer fra Dagsavisen