STØTTE: Britisk politi fører vekk en demonstrant som protesterte utenfor Ecuadors ambassade i London i går til støtte for Julian Assange. FOTO: SANG TAN/NTB SCANPIX

Må trolig bli tross asyl

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange risikerer å bli sittende i London selv om Ecuador har gitt ham politisk asyl.

Etter lang diplomatisk dragkamp kom svaret i går: Assange får asyl i Ecuador, kunngjorde landets utenriksminister Ricardo Patiño. Men Assange risikerer likevel å bli stedfast i Ecuador ambassade i London, fordi britiske myndigheter ikke vil la ham forlate landet. Han risikerer å bli arrestert på vei til flyplassen og kan også bli hentet ut av ambassaden av britiske myndigheter.

Politisk forfølgelse

Julian Assange søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London i juni for å unngå utlevering til Sverige, der han er etterlyst for seksuelle overgrep. I går samlet en stor gruppe mennesker seg utenfor ambassaden for å vise sin støtte til Assange. Han søkte politisk asyl i Ecuador etter at britisk høyesterett hadde slått fast at han kunne utleveres til Sverige. Assange frykter å bli utlevert til USA og tiltalt der for offentliggjøringen av tusenvis av hemmelige dokumenter i 2010.

Ricardo Patiño mener Assange risikerer politisk forfølgelse om han utleveres fra Sverige til USA. Om han blir utlevert, er det også fare for at han ikke får en rettferdig rettssak.

- Han kan bli stilt for en militær domstol eller en spesialdomstol. Han kan få dødsstraff, livstid i fengsel, og det kan bli begått brudd på borgerrettighetene hans, sier Patiño.

Ecuador har bedt Sverige om garantier for at Assange ikke blir sendt til USA hvis han blir utlevert fra Storbritannia til Sverige. Men Sverige ville ikke gi slike garantier, ifølge utenriksministeren.

Anspent

Saken har skapt diplomatiske spenninger mellom Storbritannia og Ecuador: Onsdag hevdet utenriksminister Patiño at britiske myndigheter hadde truet skriftlig med å gå inn i Ecuadors ambassade og hente ham dersom Ecuador ikke leverer Assange til britiske myndigheter.

- Vi er ingen britisk koloni, svarte Patiño tilbake.

Dette var også budskapet til flere demonstranter utenfor den britiske ambassaden i Ecuadors hovedstad, Quito.

Britiske myndigheter har ikke villet offentliggjøre brevet til Ecuador, men står fast ved at Storbritannia har rett til å gripe inn. Politisk asyl til Assange forandrer ikke dette, mener det britiske utenriksdepartementet.

- Storbritannia har en rettslig plikt til å utlevere Assange til Sverige, og vi er fortsatt bestemt på å oppfylle denne plikten, sier en talsmann for utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

 

- Har sansen for ham

Assange har selv sagt at han søkte om asyl i Ecuador fordi president Rafael Correa hadde invitert ham til det i forbindelse med et intervju Assange gjorde med Correa i programmet hans på den russiske TV-stasjonen Russia Today.

Ecuador-kjenner Esben Leifsen sier til Dagsavisen at president Correa er en person som liker å markere seg og at Assange-saken og striden med Storbritannia er uttrykk for det.

- Ecuador vil markere seg som en selvstendig aktør i internasjonal sammenheng. Correa er veldig karismatisk og sterk, han er ikke redd for å være kontroversiell internasjonalt. Han har flere ganger vist at han ikke er redd for å stå opp mot store, viktige aktører som Verdensbanken, og altså heller ikke britiske myndigheter, sier Leifsen, som er sosialantropolog ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Assange er godt likt blant mange i Latin-Amerika.

- Ecuadorianske myndigheter ønsker nok å huse Assange fordi de har sansen for ham og det han har gjort. Store deler av den mer radikale, utdannede middelklassen i mange latinamerikanske land har sansen for folk som markerer seg internasjonalt og står opp mot den konservative kapitalistiske verden. Correa har nok sansen for en som informerer om det USA og en del andre lands myndigheter ikke vil skal komme ut, sier Leifsen, som likevel ikke tror Correa trenger denne saken for å sanke støtte på hjemmebane.

- Det er veldig få presidenter i moderne historie i Ecuador som har vært så populære som Correa, så han trenger nok ikke denne saken for å styrke seg, sier Leifsen.