Verden

Må samle troppene

Paul Ryan må få USAs kongress til å fungere igjen. Det blir ingen enkel jobb.

NEW YORK (Dagsavisen): Etter at John Boehner kastet inn håndkleet som leder av Representantenes hus, har jakten på hans etterkommer vært preget av dyp splittelse i det republikanske partiet. I går fikk representant Paul Ryan jobben.

– Dette er ikke en jobb jeg har ønsket meg, det er ikke en jobb jeg har søkt, sier Ryan, som motvillig har sagt seg villig til å forsøke å samle den amerikanske kongressen og ikke minst eget parti.

Den høyrepopulistiske Tea Party-bevegelsen, som gjorde brakvalg i 2010, har stemt nei til så godt som alle økinger i budsjettene, og ville heller ikke godta neste års budsjett.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

«Hell no»

Blant frustrerte kongressmedlemmer har Tea Party-gruppa fått tilnavnet «The Hell No Caucus», for sin mangel på kompromissvilje. Selv kaller de seg «The Freedom Caucus». Det er snaue 40 representanter i gruppa, som var noe av årsaken til at John Boehner følte at han måtte trekke seg som leder av Representantenes hus tidligere denne måneden.

Onsdag tok Boehner en slags hevn, da Representantenes hus godkjente et nytt budsjett for 2016 som også inkluderer å heve gjeldstaket i to år. Det skjedde etter hemmelige forhandlinger mellom Boehner, Det hvite hus og demokratene, og mot stemmene til et stort flertall av republikanerne, blant annet Tea Party-gruppen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Delt parti

Mens alle 187 demokrater som stemte støttet forslaget, stemte bare 79 av de 247 republikanske kongressrepresentantene ja. Blant dem var Paul Ryan.

Ryan har gått løs på det mange kaller USAs vanskeligste jobb: Å få den amerikanske kongressen til å fungere på tvers av partilinjer og sterke ideologiske skiller. Ted Cruz, en av lederne for Tea Party-gruppen og en av republikanernes mange presidentkandidater, er ikke fornøyd, men kan ikke stanse budsjettet. Det ble godkjent av Senatet i natt norsk tid.

Budsjettet inkluderer å heve gjeldstaket til mars 2017, melder nyhetsbyrået Reuters. Avtalen, som nå skal undertegnes av president Barack Obama, innebærer en økning på 80 milliarder dollar, likt fordelt mellom forsvaret og andre poster. Økningen veies opp av kutt på en rekke budsjetter og inntekter blant annet fra salg fra oljereservene.

For Obama er avtalen en lettelse siden den fjerner utsiktene for bitre kamper om budsjettet og dramatiske nedstengninger av statsapparatet i tiden han har igjen som president.

LES OGSÅ: Han mener kvinner som tar abort er som slaveeiere

Mer fra Dagsavisen