Verden

– Må få tid til å være barn

Barna er de mest sårbare etter jordskjelvkatastrofen. Tidlig traumebearbeiding er like viktig som mat og vann.

Å gi de mange barna som er rammet av jordskjelvet i Nepal trygghet, støtte og hjelp til bearbeiding av traumer er en helt avgjørende del av den viktige nødhjelpen som nå gis jordskjelvofrene.

– Det er veldig mange barn som er utsatt for ekstremt sterke inntrykk. Slike opplevelser er veldig traumatiske og det er derfor viktig at barna tidlig får hjelp utover mat og vann, sier fagrådgiver Mats Hvalsengen i SOS-barnebyer.

Organisasjonen har vært i Nepal i over 40 år og jobber nå for fullt med å etablere såkalte trygghetssoner i de jordskjelvrammede områdene der barna kan møte trygge voksne de kan snakke med. Så langt er 14 sentre i drift og 1.100 barn har fått hjelp.

Gjennom lek og tegnesaker får barna ro og fred til å bearbeide det de har opplevd og følelsen av vanlig hverdag igjen.

– For mange er det lettere å tegne enn å fortelle, det er en god måte å uttrykke det de føler på, sier Hvalsengen.

Forferdelige opplevelser

FN har anslått at så mange som én million barn har behov for nødhjelp etter jordskjelvet. Så langt er over 7.200 personer bekreftet omkommet og mange flere såret. Mange av barna som nå trenger hjelp har sett forferdelige ting. De kan ha sett foreldrene dø, familie og slekt forsvinne i ruiner, mennesker som gråter og har panikk, i tillegg har mange av dem kommet bort fra foreldrene sine.

– Det er spesielt kritisk for barn å være i en slik kaotisk situasjon, sier Hvalsengen.

SOS-barnebyer startet opp med trygghetssoner etter jordskjelvkatastrofen på Haiti for fem år siden. Det er mange likhetstrekk mellom de to katastrofene, selv om jordskjelvet på Haiti rammet katastrofalt mange flere. Begge landene er fattige og myndighetene var dårlig forberedt på jordskjelv med små muligheter til å drive effektivt hjelpearbeid i etterkant. Erfaring fra jordskjelvet på Haiti har vist at tidlig traumebehandling reduserer stress og frykt hos barn.

FNs barneorganisasjon UNICEF har satt i gang en storstilt vaksinekampanje som sikter på å vaksinere en halv million barn mot meslinger. Mange er blitt hjemløse etter skjelvet og bor nå tett i teltleirer i Katmandu-området. Når folk bor tett kan et sykdomsutbrudd spre seg fort og sykdommen kan være dødelig.

I tillegg melder UNICEF at de mangler mat til 85.000 barn som trenger behandling for underernæring, 15.000 av dem lider av akutt underernæring.

For mange hjelpere

Halvannen uke etter det store skjelvet er redningsarbeidet i Nepal fortsatt kaotisk og uoversiktlig. Om lag 4.000 utenlandske hjelpearbeidere har kommet til Nepal siden skjelvet, de fleste til hovedstaden Katmandu. De legger press på den lokale flyplassen og nepalske myndigheter har bedt hjelpearbeiderne dra hjem igjen.

Men fortsatt er det mange rammede landsbyer som ikke har fått hjelp.

Den norske redningsgruppa Norsar meldte i går kveld at den avslutter arbeidet og reiser hjem.

Mer fra Dagsavisen