Beredskapen ble høynet til høyeste nivå i hele Paris-regionen i går og væpnede soldater patruljerte i sentrum. FOTO: CHRISTOPHE ENA/NTB SCANPIX

- Må bekjempes som fascismen

- Det er ingen overraskelse at dette kommer, det vil komme flere slike angrep, sier Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Av Iselin Stalheim Møller og Heidi Taksdal Skjeseth

Angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo er et angrep mot ytringsfriheten verden over, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund. Hun frykter at angrepet vil spre frykt i mediene som igjen kan føre til selvsensur.

- Det er et helt forferdelig angrep og det vil kunne få veldig skadelige ringvirkninger for den naturlige religionskritikk. Angrepet vil skape frykt og angst som kan påvirke redaksjonelle vurderinger, sier Stavrum til Dagsavisen.

 

Les også: Den dagen latteren døde

Les også: Paris i sorg etter terrorangrep

 

- Hold fanen høyt

Men i stedet for å la seg påvirke, må mediene trosse frykten og sette ytringsfrihetsfanen høyt, oppfordrer Stavrum.

Allerede i går fikk den britiske avisen The Telegraph kritikk for å ha sladdet deler av et bilde av Charlie Hebdo, med en tegning av Muhammed på forsiden.

- Mediene må prøve å vurdere saker som handler om dette problemområdet på samme måte som man gjorde før dette angrepet, sier Stavrum.

Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund sier det dødelige angrepet på medarbeiderne i det franske satirebladet viser at truslene fra ekstreme islamister er reelle.

- Det er ingen overraskelse at dette kommer, det vil komme flere slike angrep, sier Kokkvold til Dagsavisen.

 

Les også: Dansk ekspert frykter flere terrorangrep

Les også: Fordømmer angrepet på sivile

Les også: - Et angrep på ytringsfriheten

 

Må bekjempes

Per Edgar Kokkvold kjenner satiremagasinet Charlie Hebdo godt. Han mener magasinet representerer en type satire som har vært brukt i vår del av verden i et par hundre år.

- Jeg vil understreke at dette er et blad som virkelig har stått opp for retten til å tenke fritt og retten til å ytre tanker enten i skrift, tale eller som tegninger, sier Kokkvold.

Han påpeker at de mange tegningene av for eksempel profeten Mohammed ikke er antimuslimske, men gjør narr av religiøse ekstremister.

 

Les også: Over 100.000 markerer støtte for Charlie Hebdo

Les også: Frankrikes mest kjente tegnere drept

 

Vil skje igjen

Den tidligere generalsekretæren i Norsk Presseforbund tror flere nå vil innse hvor alvorlig trusselen fra ekstremistene er.

- Dette er mennesker som har døden som sin livsanskuelse. Det er mennesker med en ideologi vi må bekjempe på samme måte som vi bekjemper fascismen, sier Kokkvold.

Det gjøres med et aktivt engasjement fra etterretningstjenestene, men det handler også om en åndelig kamp:

- Vi må skjønne og overbevise alle om at retten til å ytre seg er grunnlaget for at blant annet muslimer får anledning til å dyrke sin religion i vår del av verden, sier Kokkvold, som påpeker at aktivismen blant mange moderate muslimer det siste året har vært oppmuntrende.

Mediehus må beholde roen, men også være forberedt på lignende angrep, sier Kokkvold.

- Vi må ikke få panikk, men redaksjoner må være oppmerksomme på at slikt kan skje.

 

Les også: Etterlyser bredt opprør

 

Sprer frykt

Angrepet mot franske Charlie Hebdo er et angrep på internasjonal ytringsfrihet, sier direktør Knut Olav Åmås i Fritt Ord. Han mener det er grunn til å være veldig bekymret for konsekvensene angrepet kan få.

- Både trusler og faktisk terror har som mål å spre frykt. Det er grunn til å være redd for at en grusom terroraksjon som dette, vil lykkes med å lage et samfunn med mer redsel for å drive satire, humor og religionskritikk. Det er ikke hva det multikulturelle og multireligiøse samfunnet i Europa trenger, sier Åmås.

Åmås mener det er slående hvordan karikaturstriden ikke tar slutt. Det er i år ti år siden den danske avisen Jyllands-Posten trykket de omstridte karikaturtegningene av muslimenes profet Muhammed.

Den danske tegneren Kurt Westergaard som sto bak den meste kjente av karikaturene er blitt truet og utsatt for drapsforsøk, og har nå levd med politibeskyttelse i flere år. Han er forferdet over gårsdagens angrep i Paris, og sier at han delte «et slags skjebnefellesskap» med medarbeiderne i Charlie Hebdo.

Westergaard understreker at magasinet har rettet søkelyset mot alle typer autoritære krefter.

- Det er likegyldig om de er islamister, katolikker eller politikere, sier han.

 

Sårbare samfunn

Knut Olav Åmås i Fritt Ord mener den langvarige karikaturstriden demonstrerer hvor utholdende «kreftene som er interessert i å ødelegge de åpne, liberale samfunnene er».

- Hva kan vi gjøre for å bekjempe disse kreftene?

- Vi må fortsette å tro på et samfunn med veldig stor takhøyde for ytringer, samtidig som vi ser angrepene som de avskyelige terrorhandlingene de er. Forebygging av terrorisme må få enda mer oppmerksomhet framover, både ved politiarbeid og holdningsarbeid for å hindre rekruttering, sier Åmås.

Magasinet Charlie Hebdo visste at det var et utsatt terrormål. Redaksjonen har vært offer for angrep tidligere og den har hatt strenge sikkerhetstiltak, likevel ble ikke gårsdagens grufulle terroraksjon avverget.

- Angrepet viser hvor sårbart et åpent og fritt samfunn er, og hvor ekstremt vanskelig det er å hindre terrorisme om vi vil ha et åpent samfunn. Det skal bare en person til for å gjennomføre terror, sier Åmås.