Yanis Varoufikas er populær i Hellas, men forslagene hans blir tatt lunkent imot i EU. FOTO: ARIS MESSINIS/NTB SCANPIX

Lunkent i EU

Moskva vil vurdere pengehjelp dersom EU snur ryggen til Hellas.

Mens den greske finansministeren Yanis Varoufakis prøvde å overbevise de andre finansministrene i eurolandene om en ny gjeldsavtale, i Brussel i går, sørget utenriksministeren for en plan B i Moskva.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at Russland vil vurdere enhver forespørsel om økonomisk hjelp fra Hellas, hvis den kommer. Hellas og Russland har historisk sett hatt et nært forhold, blant annet på grunn av den ortodokse kirken, som står sterkt i begge land.

Den greske regjeringen har sagt at Hellas er klare til å søke støtte i andre land som USA, Russland eller Kina, dersom forhandlingene med EU feiler.
Men utenriksminister Nikos Kotzias vil likevel helst bli hos EU.

– Min favoritt er Europa, og jeg håper Europa forstår at det er dette vi prioriterer, sa Kotzias da han møtte sin tyske kollega Frank-Walter Steinmeier i Berlin tirsdag, skriver NTB.

Krever ny avtale

Hellas’ ferske venstreregjering krever å reforhandle gjeldsavtalen landet har inngått med långiverne i den såkalte troikaen, Den europeiske sentralbanken (ESB), EU-kommisjonen og Det internasjonale pengefondet (IMF). Regjeringen mener långivernes krav om harde offentlige kutt, privatisering og sparing kun har vært til ulykke for den greske befolkningen som lider under skyhøy arbeids­ledighet og kutt i pensjoner og lønninger.

EU, og særlig Tyskland, svarer med at Hellas har å holde seg til avtalen som er gjort, om landet vil ha mer økonomisk hjelp.

Gårsdagens møte med eurolandene var kun ventet å få i gang forhandlingsprosessen om en ny gjeldsavtale.

En beslutning om Hellas’ gjeldsplan blir trolig ikke klar før om noen dager, sier lederen for eurogruppen, Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem.

Partene satt fortsatt i møte da Dagsavisen gikk i trykken i går kveld.

Finansministrene har gitt seg selv en frist til 16. februar på å finne en løsning på Hellas-­problemet, skriver avisen The Guardian.

Avgjørende måned

Økonomer nyhetsbyrået Reuters har snakket med mener det er 25 prosent sjanse for at Hellas forlater euroen i år.

I dag står Hellas igjen på agendaen i EU når statsminister Alexis Tsipras møter de andre EU-statslederne for første gang på toppmøte i Brussel.

– Vårt mål er å sette folkets behov over alt annet, tvitret Tsipras i forkant av møtet.

Han er ventet å legge fram et forslag om at Hellas får et overgangslån fram til juni.

Resten av måneden blir hektisk for den greske regjeringen. Det haster å få på plass en ny låneavtale før pengene tar slutt i mars. 28. februar går den nåværende kriseavtalen mellom Hellas og EU ut og landet er avhengig av nye lån for å kunne betale avdragene på statsgjelda.

Det er ingen tvil om hva folket i Hellas vil – i hovedstaden Aten dekker store plakater med bildet av Tysklands kansler Angela Merkel vinduene i en nedlagt bilbutikk. «Ikke mer» står det med store bokstaver over ansiktet hennes.