Lukasjenkos utfordrer godtar ikke valgnederlaget

Utfordreren til Hviterusslands leder Aleksandr Lukasjenko godtar ikke valgnederlaget etter at en statlig valgdagsmåling ga presidenten en overveldende seier.

Valgdagsmålingen fra det statlige nyhetsbyrået BelTA gir den sittende presidenten rundt 80 prosent av stemmene og utfordreren, Svetlana Tikhanovskaja, bare 7 prosent.

Byrået opplyser at 12.000 ble bedt om å delta, men at 30 prosent takket nei.

– Jeg tror mine egne øyne, og de forteller meg at flertallet er med oss, sier Tikhanovskaja om målingen. Hennes nære medarbeider og talskvinne, Anna Krasulina, sier det er utelukket å akseptere et slikt resultat.

– Det er langt fra enhver virkelighet, sier Krasulina.

Les også: – Demonstranter har inntatt Libanons utenriksdepartement

Sammenstøt

Målingen ble møtt med spredte protester rundt om i Minsk, der det meldes om sammenstøt mellom politi og demonstranter etter at valglokalene ble stengt selv med lange køer utenfor.

Uavhengige målinger gjort fra utlandet viser stikk motsatt resultat, med 71 prosent for Tikhanovskaja og bare 10 prosent for Lukasjenko.

Ingen av målingene lar seg bekrefte fra uavhengig hold.

Les også: Amerikansk etterretning: Russland vil sverte Biden, Kina håper Trump taper

Lang kø av velgere utenfor Hviterusslands ambassade i Moskva. Foto: AP / NTB scanpix


Fortsetter som president

Aleksandr Lukasjenko ligger tross dette godt an til å sikre sin sjette presidentperiode i Hviterussland.

Den 37 år gamle språklæreren og oversetteren Svetlana Tikhanovskaja tok opp hansken da hennes mann, den populære bloggeren Sergej Tikhanovskij, ble hentet av Lukasjenkos agenter og plassert bak lås og slå. Der endte hans presidentambisjoner.

Søndag kveld ble det opplyst at åpningstidene skulle utvides ved enkelte valglokaler der køene var lange, men alle fikk likevel ikke gitt sin stemme.

Les også: Dom ventet mot russisk historiker som avdekket massegraver

Enkelt budskap

Tikhanovskaja framsto som den fremste utfordreren til 65-åringen som kalles Europas siste diktator. Hun har trukket titusener til sine valgmøter med et enkelt budskap om frie valg og ærlighet i politikken.

Men Lukasjenko hadde åpenbart lite å frykte. Opposisjonen i Hviterussland har trange kår, og det ville ha overrasket en hel verden dersom en politisk nybegynner skulle klare å vippe ham av pinnen.

Da presidenten selv avla stemme, lovte han å sørge for at det ikke blir krigslignende tilstander i landet. Selv om han advarte mot utenlandske forsøk på destabilisering, gjentok han at situasjonen i Hviterussland er stabil.

Les også: Fremmede krefter undergraver demokratiet i Tunisia

Ingen observatører

Utenlandske observatører tok det som en selvfølge at Lukasjenko ville sørge for at valgurnene inneholder det nødvendige antall stemmer til at han kan fortsette. I 2015 vant han 83 prosent av stemmene.

Denne gang foregikk valget uten nærvær av utenlandske observatører, og regimet slapp å overvære pinlige pressekonferanser der observatører listet opp alle uregelmessighetene ved valget. Observatørene fra OSSE fikk i år ikke invitasjonen i tide.

Mange av velgerne i Minsk bar munnbind for å beskytte seg mot koronaviruset. Noen hadde også på seg hvite armbånd som Tikhanovskaja ba velgerne ha på seg.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.