Verden

Lukasjenkos jerngrep

President Aleksandr Lukasjenko er under økende press fra Europa. Hjemme strammer han grepet.

- Situasjonen kan nesten ikke bli vanskeligere nå, sier Tatsiana Reviaka som jobber for å bedre menneskerettighetene i den hviterussiske hovedstaden Minsk.

Organisasjonen hun jobber for, Viasna, er blitt lagt ned av myndighetene og lederen Ales Bialiatski, en av Hviterusslands aller mest kjente menneskerettighetsforkjempere, er dømt til 4,5 års fengsel i en omstridt rettssak.

Reviaka jobber nå hjemmefra etter at myndighetene stengte organisasjonens kontor.

- Jeg har jobbet i flere organisasjoner som er blitt lagt ned og har vært i krise før, men det kan ikke sammenlignes med utviklingen det siste året. Vi er blitt ransaket og fått utstyret konfiskert og er under stort press, sier hun.

Sammen med kollega Anna Gerasimova er hun i Oslo i dag for å delta på en konferanse om Hviterussland og norske og internasjonale myndigheters politikk overfor landet, arrangert av Menneskerettighetshuset, Den norske Helsingforskomité og Norsk PEN.

To henrettet

Forholdet mellom Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko og europeiske myndigheter ble kraftig forverret da Lukasjenko brutalt slo ned på opposisjonen etter gateprotestene etter presidentvalget i 2010. Lukasjenko ble gjenvalgt for fjerde gang med nesten 80 prosent oppslutning og tusener av anti-Lukasjenko demonstranter tok til gatene i protest mot det de mente var et uærlig valg.

Hele 600 aktivister og journalister ble fengslet etter protestene, i tillegg til minst fire opposisjonskandidater. Valget og etterspillet er blitt sterkt kritisert internasjonalt. Senere har Lukasjenko strammet grepet om befolkningen og gått stadig lenger i å isolere seg fra resten av verden.

Nylig ble EU-delegasjonen i Minsk og Polens ambassadør sendt hjem. EU har svart med å svarteliste stadig flere hviterussiske myndighetspersoner. Sist helg nådde kritikken nye dimensjoner etter at Uladzislav Kavalyov og Dzimitry Kanavalav ble henrettet, dømt til døden i november for et bombeangrep mot undergrunnsbanen i Minsk i april i fjor.

Rettsprosessen er blitt fordømt av en rekke europeiske toppledere.

- Hviterussland er det eneste landet i Europa som fortsatt henretter folk. Gjennom mangel på respekt for grunnleggende menneskerettigheter og demokratiske standarder, isolerer myndighetene i Hviterussland seg fra resten av verden, sa Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet i helgen.

Jagland deltar også på konferansen om Hviterussland i dag.

Da Tysklands åpent homofile utenriksminister Guido Westerwelle tidligere i måneden kalte Hviterussland «Europas siste diktatur», svarte Lukasjenko: «Det er bedre å være diktator enn homo».

Nektes inn- og utreise

Aktivist Anna Gerasimova har jobbet for menneskerettighetene i Hviterussland i eksil fra Vilnius i Litauen i mer enn fem år. Hun slipper ikke lenger inn i hjemlandet. Andre aktivister møter motsatt problem og blir nektet utreise. Nylig ble opposisjonsleder Stanislav Shushkevich arrestert under en reise til Litauen og fikk passet konfiskert, skriver britiske The Guardian. Om lag 150 personer skal stå på en slik svarteliste.

Gerasimova mener det er vilkårlig hvem som blir nektet inn- eller utreise.

- Det finnes ingen konkrete kriterier for dette, men vi regner med at det snart vil komme en ny lov som gir myndighetene rett til å fortsette denne praksisen, sier hun.

Menneskerettighetshuset i Vilnius der Gerasimova jobber er det viktigste møtestedet for hviterussiske aktivister, menneskerettighetsforkjempere og journalister, og har også vært brukt som beskyttelsessted for forfulgte aktivister, særlig etter det kontroversielle valget i desember 2010.

Søndag feirer hviterusserne frigjøringen i 1918. Det er en festdag, men enkelte medier varsler at det kan bli protester. Gerasimova og Reviaka håper ikke det.

- Om folk skal ta til gatene bør det være på grunn av en konkret, politisk sak, som etter valget i 2010, sier Reviaka.

Proteststemningen har gått ned etter demonstrasjonene i 2010, forteller de.

- Folk opplevde å bli slått og fengslet og tror ikke lenger at det er en effektiv måte å få til endring. Lukasjenko har jerngrep og folk ser ikke at det finnes noe alternativ til ham nå, sier Reviaka.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen