Verden

Lover videre kamp i Hongkong

Demonstranter i Hongkong lover fortsatt kamp, selv etter at et omstridt lovforslag ble formelt trukket. Forslaget utløste flere måneder med protester.

Det omstridte lovforslaget åpnet opp for at kriminelle kunne utleveres til Fastlands-Kina. Det utløste massive protester i Hongkong 9. juni.

Demonstrasjonene har fortsatt hver eneste uke siden da, til tross for at utleveringsloven ble lagt på is. Protestene har underveis utviklet seg til å ikke bare gjelde lovforslaget.

Demonstrantene har stilt fem ufravikelige krav til myndighetene:

* Fullstendig skroting av utleveringsloven.

* Protestene skal ikke kalles opprør.

* Uavhengig gransking av anklager om politivold.

* Løslatelse av fengslede aktivister.

* Større demokratisk frihet.

Demonstrantene har også krevd at Hongkongs leder Carrie Lam skal gå av.

Les også: Demonstrantene i Hongkong: – For lite, for seint

Fortsetter kampen

Onsdagens nyhet kommer etter at flere enn 1.100 mennesker er pågrepet i forbindelse med protestene, skriver Hongkong-avisen South China Morning Post.

– Det vil være ekstremt urettferdig overfor de pågrepne eller skadde hvis myndighetene kun svarer på ett av kravene våre, sier universitetsstudenten Benjamin Tsang til avisen.

Lam varslet i september at utleveringsloven skulle skrotes, likevel har de omfattende protestene fortsatt.

Hong Kong Secretary for Security John Lee officially withdraws the extradition bill at the Legislative Council complex in Hong Kong on October 23, 2019. - Months of increasingly violent pro-democracy demonstrations in the financial hub were sparked by protests against a now-cancelled extradition law -- which would have allowed suspects to be extradited to the authoritarian mainland China. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)

Hongkongs minster for sikkerhet, John Lee, kunngjorde onsdag at lovforslaget er formelt trukket. Foto: Anthony Wallace/NTB scanpix

På sosiale medier har flere aktivister skrevet at det ikke er tilstrekkelig å bare trekke utleveringsloven. Demokratiforkjemperne i gruppa The Civil Human Rights Front, som har stått bak tre rekordstore markeringer i Hongkong, sier Lam har feilberegnet situasjonen hvis hun tror skrotingen er nok.

I en uttalelse lover de fortsatt kamp fram til alle de fem kravene møtes.

Særlig uavhengig gransking av anklager om politivold er viktig for mange av Hongkongs innbyggere, viser en undersøkelse.

De siste ukene har protestene utartet, og både demonstranter og politi har blitt skadd.

Les også: – Lovforslaget i Hongkong er en symbolsak

Frykter utlevering

Endringene i utleveringsloven ble foreslått for å løse en sak der Taiwan, som er selvstyrt, ville ha en drapsmistenkt mann utlevert. Onsdag ble mannen, som skal ha innrømmet å ha drept sin gravide kjæreste, sluppet fri fra fengsel etter å ha sonet en dom for hvitvasking. Det er ikke klart hva som skjer videre.

Innbyggerne i Hongkong fryktet lovforslaget kunne føre til at Beijing-kritiske røster risikerte å bli utlevert og dømt i Kina.

Hongkong har hatt delvis selvstyre siden landet ble tilbakeført til Kina i 1997. Kina har imidlertid ansvar for forsvars- og utenrikspolitikk.

Les også: Kina strammer grepet om Hongkong

Avviser oppslag

Financial Times meldte tirsdag at Kina angivelig vurderer å erstatte Carrie Lam. Avisen skrev at kinesiske myndigheter er avventende, fordi de ikke vil at det skal se ut som om de føyde seg etter protestene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Talskvinne Hua Chunying ved Kinas utenriksdepartement avviste onsdag meldingen.

– De sentrale myndighetene støtter Lam i å få en slutt på vold og kaos og gjenopprette orden så raskt som mulig, sa hun, ifølge NTB.

Lams kontor hadde i skrivende stund ikke kommentere påstandene.

Les også kommentar fra Torbjørn Færøvik: Kina bærer et tungt ansvar 

Mer fra Dagsavisen