Verden

Lover mer makt til Skottland

FOLKEAVSTEMNING: Britenes statsminister lover at mer makt skal bli overført til det skotske parlamentet etter at skottene sa nei til uavhengighet.

Statsminister David Cameron sier de løftene han ga til skottene før valget, vil bli innfridd.

– Jeg har nettopp snakket med Alex Salmond og gratulert ham med en vel gjennomført kampanje. Jeg er svært fornøyd med at han vil være med på samtaler om en utvidelse av selvstyret, sa Cameron.

Salmond sto i spissen for ja-kampanjen i Skottland.

Lettelse og glede

Cameron sier han er henrykt over at skottene har sagt nei til løsrivelse fra Storbritannia.

– Det skotske folket har talt. Det er et klart resultat. Det kommer ikke til å bli noen omkamp. Debatten om uavhengighet er avgjort for en generasjon, sier han.

Fasiten ble at 55,3 prosent sa nei til uavhengighet, mens 44,7 prosent sa ja. Det betyr at drøyt 2 millioner vil bli i unionen, mens over 1,6 millioner skotter ville ha uavhengighet fra London.

Valgdeltakelsen endte på 84,6 prosent.

Fra andre britiske samfunnstopper i politikken og næringslivet, EU og NATO var reaksjonene en blanding av lettelse og glede over at det ble nei-flertall.

Britenes visestatsminister Nick Clegg fra Liberaldemokratene mener dette er et signal om at det er behov for bred konstitusjonell reform over hele Storbritannia.

Erkjente nederlag

Skottlands førsteminister Alex Salmond, som har stått i spissen for ja-kampanjen, innrømmer og aksepterer nederlaget. Men mange nasjonalister sørger.

– Jeg er helt knust, sier Charlotte Darroch (16).

Iført skoleuniform dekket med ja-merker og med et skotsk flagg rundt skuldrene fulgte hun opptellingen.

– Vi følte alle at det skulle gå den andre veien. Jeg tror ikke folk helt har innsett hvor viktig dette var, sier hun.

Ved Edinburgh Castle ble kiltkledde separatister sett gråtende i regnet.

– Jeg er ufattelig skuffet. De siste seks månedene har vi hatt håp om et bedre liv. Selvstendigheten var så nær, sier Iain (21).

Salmond takket de 1,6 millioner skottene som har stemt for uavhengighet, samtidig som han roste det skotske folket for den høye valgdeltakelsen.

Tidlig nei

Allerede tidlig på natten vippet pilen mot et nei-flertall. Den lille valgkretsen Clackmannanshire nordvest for Edinburgh var den første som rapporterte et resultat. Der sa 54 prosent nei og 46 prosent ja til selvstendighet.

Orknøyene i nord kom kort tid etter og ga også nei-siden en oppmuntring tidlig på natten. Shetland, også en liten krets, fulgte så med 64 prosent mot selvstendighet og 36 prosent for.

I den skotske hovedstaden Edinburgh stemte 61 prosent av velgerne nei, mens Glasgow, Skottlands største by, stemte ja.

Fjerne usikkerhet

Resultatet vil fjerne den politiske usikkerheten mellom London og Edinburgh, mener den norske Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad.

– Mer eller mindre all makt vil bli overført til det skotske parlamentet, bortsett fra forsvars- og sikkerhetspolitikk og utenrikspolitikk, sier Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder, til NTB.

Mustad sier at resultatet vil bety at fokuset nå dreies vekk fra uavhengighet.

– Hva som skal skje videre, vil nå bli diskutert i løpet av et år eller halvannet, sier Mustad.

I forkant av avstemningen sa han at det ville bli et knapt nei-flertall fordi fornuften ville seire over følelsene.

– Resultatet har fulgt prognosene vi hadde. Skottland forblir en del av unionen og vil beholde blant annet det konstitusjonelle monarkiet og valutaen. (NTB)

Bitter skuffelse i ja-leiren i Skottland

Ungdommer svøpt i skotske flagg og kiltkledde nasjonalister gråt i regnet da håpet om et selvstendig Skottland brast.

– Jeg er helt knust, sa 16 år gamle Charlotte Darroch. Iført skoleuniform dekket med ja-merker og med et skotsk flagg rundt skuldrene fulgte hun opptellingen etter torsdagens folkeavstemning. 55.3 prosent av skottene sa nei til uavhengighet, 44,7 prosent sa ja.

– Vi følte alle at det skulle gå den andre veien. Jeg tror ikke folk helt har innsett hvor viktig dette var, sier 16-åringen.

Ved Edinburgh Castle ble kiltkledde separatister sett gråtende i regnet.

– Jeg er ufattelig skuffet. De siste seks månedene har vi hatt håp om et bedre liv. Selvstendigheten var så nær, sier 21 år gamle Iain. (NTB)

Ønsker konstitusjonell reform

Den britiske visestatsministeren Nick Clegg sier at resultatet av den skotske folkeavstemningen taler for en konstitusjonell reform i Storbritannia.

Det sa Clegg kort tid før statsminister David Cameron skulle tale fra Downing Street, der det er ventet at han skal legge fram konkrete planer for veien videre.

– Jeg er henrykt over at Skottland har bestemt seg for å bevare vår store familie for fremtidige generasjoner. Nå må vi levere en pakke med nye fullmakter til Skottland. Avstemningen markerer ikke bare et nytt kapittel for Skottlands fremtid som en del av Storbritannia, men også en bred konstitusjonell reform i hele unionen, sier Clegg.

Separatistleder Alex Salmond sa i sin nederlagstale fredag morgen at han forventer at London holder sine løfter om økt skotsk innflytelse. (NTB)

Mer fra Dagsavisen