Ken Livingstone (til venstre), kjent som "røde Ken", vil tilbake i ordførerposten i London. Han kjemper mot toryenes Boris Johnson. FOTO: NTB SCANPIX

Londons rivaler i ny kamp

Nå kjemper erkerivalene Ken Livingstone og Boris Johnson igjen om borgermesterjobben i London.

Det dreier seg om mer enn hvem som skal være den politiske lederen i den britiske hovedstaden når londonerne neste uke skal velge borgermester. Selv om kampen i London står mellom to egenrådige politikere, ansees borgermestervalget som et barometer på velgernes preferanser også på nasjonalt nivå i politikken.

 

Johnson foran

Om Labours kandidat Ken Livingstone vinner, vil det gi en kraftig oppmuntring for Labour, som på det nasjonale plan forsøker å jobbe seg tilbake til regjeringsmakt under ledelse av Ed Miliband.

Vinner derimot den sittende borgermesteren, konservative Boris Johnson, vil toryene i koalisjonsregjeringen under ledelse av statsminister David Cameron ta det til inntekt for sin kuttpolitikk i vanskelige økonomiske tider.

Og valget torsdag i neste uke kan bli mer spennende enn tidligere antatt: en måling fra YouGov denne uka viser et jevnt løp der Boris Johnson leder med to prosentpoeng, med 51 prosent mot 49 prosent for Livingstone. Tidligere målinger har derimot viste en tydeligere ledelse for Boris Johnson.

 

Fargeklatter

Livingstone og Johnson er begge markante personligheter på hvert sitt vis, som begge er blitt beskrevet som «fargeklatter». 66 år gamle Livingstone var borgermester i London fra 2000 til 2008. Han er posisjonert godt til venstre i Labour, er kjent for å være frittalende og gå sin egen vei politisk, og hadde flere feider med Tony Blair da sistnevnte var partileder.

Da Livingstone i 2000 ikke fikk støtte fra Labour til å bli partiets kandidat før borgermestervalget, stilte han som uavhengig, og vant. Først fire år senere var han tilbake i varmen i partiet, og satt en periode som ordfører for Labour.

Men i 2008 tapte han nettopp for Boris Johnson, den lyshårede, syklende torypolitikeren som er kjent for å ha en vittig tunge og derfor stadig har gjestet TV-programmet «Have I got news for you», som norske «Nytt på nytt» er bygd på.

 

Viktige signaler

Slik Livingstone i sin tid snakket Labour-ledelsen midt imot i flere saker, har 47 år gamle Johnson hatt flere kritiske utspill mot sin egen regjering og David Cameron.

Borgermestervalget blir likevel fulgt nøye på grunn av signalene det gir til Labour og Det konservative partiet, ganske nøyaktig to år etter parlamentsvalget som ga maktskifte i Storbritannia. Labour har lenge ledet på de nasjonale målingene, og en måling i The Guardian tirsdag viste en økt ledelse for Labour, på åtte prosentpoeng foran De konservative.

- En stemme for den konservative kandidaten i et så viktig valg er, når alt kommer til alt, en stemme for hva toryene gjør i landet vårt og byen vår, sa Ken Livingstone i en tale tidligere denne uka. Regjeringen har gjennomført massive kutt for å forsøke å redusere budsjettunderskuddet.

Boris Johnson på sin side beskylder Livingstone for å være desperat, og mener han sto for flere løftebrudd da han var borgermester.

asne.gullikstad@dagsavisen.no