Midtvesten og det nordøstlige USA er dekket av snø, mens folk venter på en arktisk kuldebølge. Her måker Heather Miller snø på fortauet i Detroit. FOTO: JOSHUA LOTT/REUTERS/NTB SCANPIX

Livsfarlig arktisk kulde lammer USA

KULDEBØLGE: Amerikanerne lukker seg inne mens de venter på en livsfarlig arktisk kuldebølge som siger ned over store deler av landet nordfra mandag.

Ifølge meteorologene kunne Chicago vente seg temperaturer helt ned til 24 kuldegrader natt til mandag, mens det var ventet 34 kuldegrader i Minneapolis og 31 isnende blå i Fargo. I Nashville ventes 13 kuldegrader.

Det kaldeste som ble målt søndag, var 40 kuldegrader på to steder i Minnesota. Temperaturene er de laveste i landet på 20 år.

Flere døde

Foreløpig skal minst 10-12 mennesker ha dødd på grunn av kulda, blant dem en mann som fikk en mange meter høy haug med salt over seg i Philadelphia, og en 71 år gammel kvinne som gikk seg bort utendørs i delstaten New York. Hele det sentrale og nordøstlige USA har siden nyttår vært rammet av uvanlig kraftig vintervær, med store snømengder og mange kuldegrader. Vinterværet har nådd helt ned til Atlanta i Sørstatene.

I dagene som kommer ventes imidlertid enda kaldere forhold, med de laveste temperaturene på flere tiår, og ekspertene advarer folk mot frostskader som kan oppstå etter bare få minutters opphold utendørs, siden kraftig vind vil gjøre at kuldegradene føles enda mye kaldere. Vind vil flere steder føre til at den følte temperaturen vil nå 51 kuldegrader, ifølge værmelderne. Amerikanske myndigheter oppfordrer befolkningen til å holde seg innendørs.

Kulden fortsetter

Til og med i Minnesota, som er vant til kulde om vinteren, ga guvernør Mark Dayton beskjed om at alle skoler skulle stenge mandag for å beskytte skoleelevene fra den isnende kulda. Dette er også tilfelle i Chicago.

Det har falt mye i snø i blant annet Chicago, Detroit og Saint Louis, og det ventes så mye som 30 centimeter til i dagene som kommer. Is og snø har de siste dagene ført til at tusener av flyavganger er blitt kansellert eller forsinket i Midtvesten og på Østkysten, og regn som fryser har skapt farlige kjøreforhold i Sørstatene og New England.

En flyulykke i Aspen i Colorado søndag der annenflygeren mistet livet og to andre ble skadd, kan ifølge myndighetene ha vært som følge av glatte rullebaner. I New York ble JFK-flyplassen stengt i over to timer etter at et fly fra Delta Air Lines skled av rullebanen og endte i snøfonna. Ingen av de 35 om bord ble skadd.

Mange kanselleringer

Mandag formiddag, norsk tid, lå antallet kanselleringer på flygninger innad og til og fra USA på 2.361, ifølge nettstedet FlightAware. Verken Norwegian eller SAS tror at deres USA-flygninger vil bli påvirket i nevneverdig grad av det bitende kalde uværet.

– Etter planen skal våre fire fly til USA fra Skandinavia gå som planlagt. De to flygningene til Chicago er imidlertid en litt større utfordring enn New York, ettersom arbeidet på bakken med brøyting og så videre kan gå litt treigere på grunn av kulden, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til NTB.

– Uvante værforhold

Han påpeker at de amerikanske flyplassene har gjort en fremragende innsats for å holde flytrafikken i gang. Johansen mener mange av de amerikanske kanselleringene skyldes at amerikanerne ikke er like vante med flytrafikk under slike vinterlige forhold, noe skandinavere er bedre kjent med.

– En annen grunn til lokale kanselleringer er at det er til hjelp for den resterende flytrafikken, forklarer han og råder nordmenn i USA som skal benytte seg av amerikanske flyselskaper, til å holde seg oppdatert om status for deres flygninger. (NTB)