Verden

Liten tro på nytt fredsforsøk i Midtøsten

Frankrike prøver å gjenopplive fredssamtalene mellom Israel og Palestina. Men hva vil skje når også dette forsøket mislykkes?

JERUSALEM (Dagsavisen): Fem år etter den Den arabiske våren med økende konflikt og uro over store deler av Midtøsten, er palestinerne nesten glemt. Men ikke helt.

I dag skal utenriksministere fra over 20 land møtes i Paris for å enes om en ny fredsplan. Blant deltakerne er utenriksministere fra USA, Russland, Den arabiske ligaen, EU-land og Norge. Frankrike sier de ikke har noe annet valg enn å prøve igjen.

– Vi kjenner vanskene, men vi har ikke råd til ikke å gjøre noe. Tostatsløsningen er i ferd med å kollapse. Vårt mål er å mobilisere hele verdenssamfunnet, sa franske UD i forkant av toppmøtet.

De som ikke er invitert er israelerne og palestinerne selv. Målet med dagens møte er å legge grunnen for en større fredskonferanse senere i år, der israelerne og palestinerne så skal bli gitt to år til å ferdigforhandle en endelig fredsavtale.

Les også: Netanyahu i politisk knipe

Avviser forsøket

Men Israel har alt sagt nei.

– Veien til fred går ikke via internasjonale konferanser som forsøker å tvinge gjennom avtaler. De gjør bare palestinernes krav mer ekstreme, og gjør fred fjernere, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

I Palestina blir fredsframstøtet støttet av president Mahmoud Abbas, som styrer på Vestbredden, men avvist av islamistiske Hamas, som styrer i Gaza. I helgen møtte Abbas arabiske ledere i Kairo, og sa han var klar til å ta historiske skritt.

– Vi er rede til å akseptere en rettferdig fred basert på alle anerkjente FN-resolusjoner, sa han.

Men i Palestina er forventningene lave. Ikke bare til utfallet, men også til om Frankrike er i posisjon til å lede en slik prosess.

– Israel forsøker å skape alle mulige hindre. Og vi er ikke sikre på at USA virkelig støtter et slikt fransk framstøt, sier politiker Mustafa Barghouti som tidligere var del av den palestinske regjeringen.

– Israel ønsker kun å fortsette forhandlingene i det uendelige til hele Vestbredden er besatt av jødiske bosettere, sier Barghouti til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Palestinske hindre

Palestinerne er fremdeles splittet mellom Fatah-styrte Vestbredden og Hamas-styrte Gaza. I tillegg sliter Abbas i Ramallah med fallende grasrotstøtte.

Bare 12 kilometer unna, i Jerusalem, sitter statsminister Netanyahu og styrer over den mest høyreekstreme regjeringen i Israel noensinne. Nylig ble nasjonalisten Avigdor Lieberman innsatt som forsvarsminister, en mann som tidligere har oppfordret til bombing av blant annet Egypt.

Mulige konsekvenser

Skulle det franske initiativet kollapse, vil likevel noe skje: Ikke bare vil Frankrike og andre EU-land vurdere en ensidig anerkjennelse av Palestina. I tillegg er det ventet at det internasjonale samfunnet vil innta en mer kritisk linje til Israel.

Netanyahu har styrt Israel i ti år, men har ikke oppnådd noe i fredsprosessene. Regjeringskoalisjonen han leder vil rakne i det øyeblikket Israel avstår land som del av en fredsprosess. Men den israelske analytikeren Yehuda Ben Meir mener situasjonen er mer nyansert.

– Allerede i 2009 brøt Netanyahu med linjen til sitt Likud-parti, og støttet opprettelsen av en palestinsk stat. Han frøs så byggingen ved bosetningene i ti måneder, noe ingen annen israelsk statsminister har gjort, i håp om at Abbas skulle komme til forhandlingsbordet, men han kom ikke, sier Ben Meir til Dagsavisen.

Ifølge Ben Meir, har Israel tilbudt Abbas en fredsavtale minst to ganger de siste årene, men blitt avvist fordi den palestinske lederen, ifølge israeleren, ikke våget å følge opp. Han kritiserer også Abbas for ikke å ville forplikte seg til USAs utenriksminister John Kerrys fredsplan fra april 2014.

Hva er da nytt og annerledes denne gangen? Det ene er at Israel i dag har skjulte forbindelser med store deler av den arabiske verdenen. En felles frykt for ikke-arabiske Iran, har ført til at Israel og arabiske stater samarbeider regionalt.

Det andre er at den israelsk-palestinske konflikten er blitt «avmystifisert». Palestinerne er svekket etter Den arabiske våren, dette har ført til at konflikten er mindre ideologisk.

Senest tirsdag møtte president Abbas med en delegasjon av jødisk-israelske ordførere. Palestinere og israelere kjenner hverandre i dag ut og inn. Dette kan bidra til å gjøre fredsarbeidet lettere.

Mer fra Dagsavisen