Flammer skyter opp av taket på huset til en av palestineren som mistenkes å stå bak drapene på tre israelske tenåringer. Israel sprengte natt til tirsdag huset. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Lite håp for fredsprosess etter tenåringsdrap

KRISE: Israel har bombet mål på Gazastripen etter at de tre israelske tenåringene ble funnet drept. Situasjonen levner lite håp for fredsprosessen, mener midtøstenekspert.

– Fredsprosessen er nå helt tømt for innhold. Den har gradvis blitt tømt etter hvert som John Kerry forsøkte å få liv i den, sier professor Nils A. Butenschøn til NTB.

Midtøsteneksperten viser til USAs utenriksministers ni måneder lange forsøk på å få på plass fredssamtaler mellom Israel og Palestina, som ikke lyktes.

– Det sier mye om situasjonen når USA, som har veldig stor innflytelse på begge sider, setter inn sin utenriksminister, og de likevel ikke kommer noen vei. Det tyder på at det ikke er noe politisk grunnlag for fredsforhandlinger, sier Butenschøn.

 

Skylder på Hamas

Natt til tirsdag ble det skutt raketter mot det som antas å være treningsanlegg for Hamas. Den israelske høren ødela også husene til to personer som Israel mener sto bak kidnappingen og drapene.

– Hamas er ansvarlig for bortføringen og drapet, og vi vet hvordan man gjør opp med dem. Vi vil fortsette å jakte på drapsmennene, og vil ikke hvile eller være stille før vi har taket på dem, sier Israels forsvarsminister Moshe Yaalon tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Butenschøn tror imidlertid ikke på Israels teori om at Hamas står bak hendelsen. Han sier både Hamas og Hizbollah tidligere har forsøkt å bytte til seg fanger når de har bortført israelere – ofte med krav om så mange som 1.000 palestinske fanger per israeler.

– Det ville heller ikke gitt mening for Hamas å gjøre dette nå, når de akkurat har kommet inn i en politisk prosess for å bli del av PLO og har fått til en samlingsregjering med dem. Det er interessant at USA ikke vil være med på denne fortellingen om at Hamas står bak, sier Butenschøn.

 

Raketter og droner

Etter bortføringene startet Israel en større militæraksjon. Flere hundre palestinere ble pågrepet. Aksjonen utløste gatekamper der flere ble drept.

Minst 50 raketter har blitt skutt fra Gazastripen og inn i Israel. Natt til tirsdag ble det også skutt en rakett over grensen, ifølge avisen Haaretz. Israel har svart med droneangrep mot dem som sender rakettene.

Mandag kveld meldte nyhetsbyrået DPA om skuddvekslinger mellom israelske militærstyrker og palestinere i området der tenåringene ble funnet.

– Vi kan selvfølgelig få en ny runde med israelske angrep mot Gaza, der Hamas svarer med å sende raketter. Men jeg tror ikke det vil skje. Jeg tror Israels statsminister Netanyahu innser at han ikke får USA med på å støtte opp under noen drastiske militære tiltak mot palestinerne, sier Butenschøn.

 

Gjemt på et jorde

De tre tenåringene, to 16 år gamle gutter og en 19 år gammel mann, ble funnet under et pledd og noen steiner på et jorde ved byen Halhul. Funnstedet ligger 5 kilometer nord for Hebron, der de tre sist ble sett da de prøvde å få haik langs en vei.

Ifølge det israelske militæret har de tre tilsynelatende blitt skutt kort tid etter at de ble bortført.

– De tre var bosetterungdommer. Utbyggingen av bosetningene er et kjernepunkt i konflikten. At dette skjer i en så spent situasjon, er nok med på å gjøre reaksjonene så sterke, sier Butenschøn.