President Barack Obama har avvist alle de republikanske forsøkene på å forsinke eller stanse den amerikanske helsereformen som et ledd i arbeidet med budsjettet. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Like fastlåst etter krisemøte

BUDSJETTSTRID: President Barack Obama nekter fortsatt å forhandle om sin helsereform for å løse budsjettkrisen i USA.

WASHINGTON: Flere ledende kongresspolitikere møtte onsdag presidenten i et nytt forsøk på å bilegge striden.

Nok en gang forsøkte Republikanerne å knytte helsereformen til arbeidet med et nytt provisorisk budsjett. Og nok en gang ble forslagene kontant avvist av Obama og Demokratene.

– Presidenten gjentok enda en gang at han ikke vil forhandle, sa den republikanske lederen for Representantenes hus, John Boehner, da partene gikk hver til sitt.

– Har problemer

Også Demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, og den republikanske mindretallslederen i Senatet, Mitch McConnell, deltok på møtet. Det ble ikke meldt om noen vesentlige framskritt, og representanter for begge de to partiene ga motparten skylden for den fastlåste konflikten.

I et intervju med TV-kanalen CNBC advarte Obama om konsekvensene hvis striden om budsjettet utløser en større konflikt om det såkalte gjeldstaket senere i oktober. Heves ikke det, kan USA bli tvunget til å misligholde statsgjelden.

– Når du har en situasjon hvor én part er villig til å risikere mislighold av regjeringens gjeldsforpliktelser, da har du problemer, sa presidenten.

Hvis ikke den amerikanske regjeringen kan låne mer penger, vil det raskt bli vanskelig å betale renter og avdrag på gamle lån. Konsekvensene kan bli dramatiske for økonomien både i USA og resten av verden.

Utbrytere

Så langt er det få tegn som tyder på at ledelsen i Det republikanske partiet vil oppgi kravet om å utsette deler av Obamas helsereform som et ledd i arbeidet med et nytt midlertidig budsjett.

Kravet avvises av Obama, som forlanger at republikanerne stryker alle punkter om helsereformen fra sine budsjettforslag.

Stadig flere republikanske folkevalgte skal imidlertid være villige til å bryte med partiledelsen og støtte et budsjettforslag uten noen henvisninger til helsereformen. Antallet «utbrytere» i Representantenes hus hadde økt til 19 torsdag morgen norsk tid, ifølge avisa Washington Post.

Kreftpasienter

Denne uken har den amerikanske staten for første gang på 17 år vært nødt til å stenge mange offentlige virksomheter og permittere hundretusener av ansatte som følge av at budsjettstriden ikke ble løst før 1. oktober.

Krisen har rammet museer og nasjonalparker, etterretningstjenesten og skattevesenet, NASA og sivilt ansatte i forsvaret. Kreftpasienter som skal behandles ved det nasjonale helseinstituttets forskningsklinikk, kan risikere å få utsatt behandlingen.

Stridens eple er et midlertidig budsjett som kun skal gjelde for de neste seks ukene. Demokratene har foreslått å nedsette en gruppe forhandlere som kan begynne å jobbe med et mer langsiktig budsjett – forutsatt at Republikanerne godtar det første budsjettet og går med på å heve gjeldstaket.