Verden

Lider uten at verden ser

400.000 barn er alvorlig underernært i den verste tørken på flere tiår i Etiopia. Men krisen får liten internasjonal oppmerksomhet.

Bilde 1 av 2

– Når så mange barn er alvorlig underernært, er det et tegn på at flere kommer til å bli det. Vi frykter at responsen ikke kommer tidlig nok, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna på telefon fra Etiopia.

Denne uka besøkte hun Afar-regionen nordøst i landet, området som er verst rammet av tørken. Ti millioner mennesker trenger mathjelp framover.

LES OGSÅ: – Verste tørke på 50 år

Kommer i skyggen

I Dagsavisen i desember beskrev Redd Barna tørken som den verste på 50 år i Etiopia. Men oppmerksomheten om den gryende sultkrisen er internasjonalt svært beskjeden.

– Internasjonale Redd Barna anser denne situasjonen i Etiopia nå som vår høyest prioriterte krise på linje med Syria. Både det internasjonale samfunnet og etiopiske myndigheter må gjøre mer. Internasjonalt har man ikke evnet å ha like mye fokus på en slik «sakte» krise. Verden er opptatt med Syria og andre kriser, sier Wang.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dødssyke barn

Etiopia har normalt en kraftig tørkeperiode om lag hvert tiende år, men har hatt tre alvorlige tørker i løpet av det siste tiåret.

I år har regnet uteblitt i sommermånedene fra juni til september, da det normalt kommer. 80 prosent av etiopierne lever av landbruk, og rammes derfor hardt.

– Folk holder geiter og kuer, og lever blant annet av kjøttet og melken fra dyrene. Nå er flere hundre tusen husdyr døde, og da forsvinner livsgrunnlaget, sier Wang.

I tillegg har avlingene slått feil på grunn av mangel på regn.

– De hardt rammede innbyggerne har bare ett måltid om dagen, og det de da spiser, er næringsfattig. Det er matutdeling på gang nå, og etiopiske myndigheter har selv gitt penger, men situasjonen er så omfattende at folk trenger mer, sier Wang.

I tillegg til barna som allerede er alvorlig underernært, lider mange barn av såkalt moderat underernæring. De kan fort bli alvorlig underernært om ikke hjelpen kommer tidlig nok.

– Det er mye mer krevende å behandle barn med alvorlig underernæring. Alvorlig underernæring er livstruende, det gjør barna ekstra utsatt for sykdommer som for eksempel lungebetennelse, sier Wang.

El Nino

Det forstyrrede regnmønsteret i Øst-Afrika knyttes særlig til fenomenet El Nino, som er en tilstand der det over en periode er en uvanlig høy overflatetemperatur i Stillehavet. El Nino kan påvirke været over andre deler av verden, blant annet i Øst-Afrika, ved at det faller mindre regn i området. De siste månedene har El Nino vært uvanlig kraftig, og det har nesten ikke falt regn.

Etiopia har opplevd en rekke tørke- og sultkriser opp gjennom årene, og i 1984 fikk sultkatastrofen i landet internasjonal oppmerksomhet, blant annet gjennom Band Aid-initiativet og låten «Do they know it´s Christmas».

Etiopia er langt bedre rustet til å møte matkriser nå enn da. Landet har gjennomgått en desentralisering som gjør at lokale myndigheter lettere kan oppdage og iverksette tiltak mot kriser. Landet har også opprettet et sikkerhetsnettssystem der sårbare mennesker kan få hjelp når de mangler mat. Men krisen denne gang er for stor til at dette er nok.

Framgang trues

Etiopia har nytt godt av en kraftig økonomisk vekst de siste årene, og har gode resultater å vise til på utvikling, blant annet barnehelse. Etiopia er blant de 25 utviklingslandene som har nådd tusenårsmål nummer en, å halvere andelen av befolkningen som er underernært. Antallet er blitt redusert fra 75 prosent til 35 prosent over 20 år, ifølge FN-organisasjonen Verdens matvareprogram. Landet har også nådd mål nummer fire, å redusere dødsfall blant barn under fem år med to tredeler mellom 1990 og 2012. Ni av ti barn går dessuten på skole.

Likevel er landet fortsatt et av landene i verden med størst matusikkerhet, og en av tre mennesker lever under fattigdomsgrensen.

– Landet har hatt en kjempepositiv utvikling de siste ti årene. Vi må handle raskt nok nå, så ikke krisen forverres og landet mister mye av det de har oppnådd, sier Tove Wang.

Mer fra Dagsavisen