New Yorks borgermester Bill de Blasio kaller ulykken «en tragedie av verste sort». FOTO: BRENDAN MCDERMID/NTB SCANPIX

Leter etter overlevende

SAVNET: Mens jakten på overlevende fortsetter, sier beboere i bygningen som eksploderte at de har luktet gass i ukevis.

NEW YORK (Dagsavisen): Hjelpeemannskapene kjemper mot tida og minusgrader i jakten på flere overlevende, over ett døgn etter at en eksplosjon nærmest jevnet to bygninger i Harlem med jorda. Sju mennesker er bekreftet omkommet, mens ni personer fortsatt er savnet. Det er ventet at dødstallene vil stige.

Hjelpemannskaper har fortsatt håp om å finne noen i live under de kollapsede bygningene, selv om den plutselige kulda gjør arbeidet vanskelig. Da bygningene eksploderte onsdag morgen, hadde våren meldt sin ankomst i New York. I løpet av natta falt temperaturen nesten 20 grader.

- Det er en vanskelig og utfordrende jobb. Og en fryktelig og traumatisk hendelse, sier brannetatens talsperson Jim Long til BBC.

Det var i nabolaget Harlem, noen kvartaler nord for Central Park på Manhattan, at to bygninger eksploderte.

- Dette er en tragedie av verste sort, sier New Yorks borgermester Bill de Blasio, som kom til åsstedet kort tid etter eksplosjonen.

 

Luktet gass

Alt tyder på at en gasslekkasje er årsaken.

Beboere i den ene bygningen sier det har luktet gass i ukesvis. Ruben Borrero bodde i andre etasje sammen med moren og søsteren og sier leilighetene ofte luktet gass.

- Gasslukta var ikke til å holde ut, sier Borrero til nyhetsbyrået AP.

 

Ikke advart

Det er uklart om klagene nådde gassleverandør Con Edison eller byens brannetat. Selskapet bekrefter at de fikk en klage bare 20 minutter før eksplosjonen fant sted onsdag. Ifølge talsperson Edward C. Foppiano var representanter for selskapet på vei mot bygningen da det smalt.

- Vi svarer umiddelbart på alle klager om lukt, sier Edward C. Foppiano til The New York Times.

Ifølge Foppiano, får selskapet 30.000 klager i året, de aller fleste udramatiske.

Over 60 mennesker ble skadd i eksplosjonen, som knuste ruter og ristet bygninger flere kvartaler unna.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no