En dommer i Egypt har dømt 683 personer til døden, blant dem lederen for Det muslimske brorskap, Mohamed Badie. Bildet er fra rettssaken mot ham i februar.

Lederen i Det muslimske brorskap dømt til døden

DOM: Nesten 700 mennesker er dømt til døden i Egypt i nok en summarisk rettssak. Blant dem er også lederen for Det muslimske brorskap.

Under mandagens korte rettsmøte ble i alt 683 personer dømt til døden, opplyser advokater til nyhetsbyrået AFP. Også Mohamed Badie, lederen for det Muslimske brorskap i Egypt, ble dømt til døden.

 

Tilhengere av Mursi

Domstolen omgjorde i det samme rettsmøtet flere hundre tidligere dødsdommer til livsvarig fengsel, mens 37 tidligere dødsdømte fikk stadfestet dommene.

Alle de dømte er påståtte islamister og tilhengere av tidligere president Mohamed Mursi.

En rekke kvinnelige slektninger hadde samlet seg utenfor rettssalen i Minya sør i Egypt mens rettssaken pågikk, og flere skrek, gråt og besvimte da de fikk høre dommene. Politiet hadde sperret av rettsbygningen for å hindre at familie og venner av de tiltalte stormet bygningen.

Sikkerhetskilder sier til nyhetsbyrået Reuters at mandagens dødsdommer mot de 683 Mursi-tilhengerne er rådgivende, noe som betyr at de etter alt å dømme skal gjennom en ny rettsrunde.

 

Opphevet dommer

I mars ble i alt 529 personer dømt til døden i en summarisk rettssak som ble kraftig kritisert av menneskerettsforkjempere.

Det var 37 av disse dødsdommene som ble stadfestet mandag, mens dødsdommene mot de 492 andre stort sett er omgjort til livsvarig fengsel, ifølge rettskilder.

En observatør fra Amnesty International som var til stede under rettssaken, sier at dommeren ikke ga noen begrunnelse for å omgjøre dommene.

– Dommeren virket sint og leste bare opp dommene. Han ga ingen begrunnelse. Deretter ba han påtalemyndigheten om å anke livstidsdommene og kreve at dødsdommene ble gjeninnført som følge av feil ved rettsprosedyrene, sier Mohamed al-Masiri til det tyske nyhetsbyrået DPA.

En av de tiltaltes forsvarsadvokater sa før rettsmøtet at han har bevis for at 60 prosent av de 529, flere av dem leger og lærere, ikke var til stede den dagen de hevdes å ha angrepet en lokal politistasjon.

 

Tiltalt for politidrap

Alle de om lag 1.200 angivelige islamistene er tiltalt i forbindelse med protester mot det militærstøttede regimet i den sørlige provinsen Minya 14. august i fjor.

En politistasjon ble stormet og en politimann drept under demonstrasjonene, og tiltalen lyder på drap og forsøk på drap.

Samme dag drepte politiet hundrevis av Mursi-tilhengere under sammenstøt som brøt ut i Kairo etter at sikkerhetsstyrker rev ned flere protestleire.

 

Mange på flukt

Kun om lag 70 av de anklagede sitter i varetekt. De andre er enten løslatt mot kausjon eller er på flukt fra regimet.

Mursi ble avsatt i et militærkupp i juli i fjor. Han sitter nå fengslet og er anklaget for blant annet medvirkning til drap på demonstranter mens han satt som president.

Det muslimske brorskapet er stemplet som en terrororganisasjon av Egypts nye regime.