Lederen for EUs forskningsråd går av i protest mot koronahåndtering

Professor Mauro Ferrari går av som leder for Det europeiske forskningsrådet (ERC) i frustrasjon over måten koronapandemien håndteres på i EU. ERC er ikke nådig i motsvaret.

ERC er unionens øverste vitenskapelige organisasjon.

Ferrari ble leder 1. januar, men nå går han av med umiddelbar virkning, opplyste en talskvinne for EU-kommisjonen onsdag.

Les også: Helsekuttene som rammet Sør-Europa

Ferrari har rettet flengende kritikk mot EUs respons på koronautbruddet, da han mener at samarbeidet mellom de ulike EU-institusjonene er altfor dårlig.

I tillegg har han uttrykt stor skuffelse over de mange institusjonelle og politiske hindringene som har gjort det vanskelig å etablere en vitenskapelig basert plan for å bekjempe koronautbruddet.

Nyheten ble først kjent i Financial Times, som har publisert et innlegg fra Ferrari der han begrunner sin avgang.

– Jeg har sett nok av både styringen av forskningen og den politiske virksomheten i EU. Jeg har mistet troen på selve systemet, skriver italienske Ferrari, som er ekspert på nanoteknologi.

Les også: Hvorfor har Tyskland så få døde?

Videre skriver Ferrari at hans idealistiske motivasjon til å lede komiteen ble knust i løpet av de tre månedene han har hatt jobben, og antyder at han får gjort mer nytte utenfor EUs kontorer.

– Nå er det på tide at jeg kommer tilbake til frontlinjen. Frontlinjene i kampen mot Covid-19, med reelle ressurser og ansvar, og vekk fra kontorer i Brussel, hvor mine politiske ferdigheter tydeligvis er utilstrekkelige.

Slår tilbake

ERC kom i etterkant av Ferraris uttalese med et motsvar. 

Rådet lister opp fire grunner til at samtlige 19 medlemmer av ERC ønsket Ferrari fjernet fra sin posisjon som ERC-president.

Khrono skriver at rådet hevder Ferrari «utviste en total mangel på verdsetting av ERCs raison-d’être». Ferrari skal også ha utvist mangel på engasjement for ERC, ikke deltatt i sentrale møter, brukt mye tid i USA og ikke forsvart ERCs program og oppdrag da han representerte forskningsrådet.

ERC anklager også Ferrari for å ha brukt posisjonen til å fremme egne ideer uten å konsultere rådet, ifølge Khrono.

Dagsavisen oppdaterte artikkelen 16. april med motsvaret fra ERC.