Verden

Leder veien ut av EU

STORBRITANNIA: De vil melde landet ut av EU og ligger an til å vinne vårens valg i Europaparlamentet. - EU har ødelagt Storbritannia, mener lokallagsleder Alexander Balkan i partiet UKIP.

LONDON (Dagsavisen): Trafikken glir rolig forbi puben the Duke of Cambridge i Wandsworth, et velstående nabolag sørvest i London. Det er ettermiddag, og puben fylles sakte opp av skravlende, øltørste briter. Det er her lokallaget til det kontroversielle partiet United Kingdom Independence Party (UKIP) møtes for å planlegge hvordan de skal vinne valget i Europaparlamentet 22. mai. Så langt har valgkampen gått over all forventning.

- Puben er det beste stedet å snakke politikk. Det er folkelig og avslappet, sier lokallagsleder Alexander Balkan til Dagsavisen.

Leder klart

Det var nettopp partiets folkelige appell som gjorde at Alexander Balkan valgte å slåss med hud og hår for det høyrepopulistiske United Kingdom Independence Party. Det, og hans store skepsis til EU. Det er også derfor så mange briter støtter partiet, tror Balkan.

- Vi snakker så folk forstår det, vi lyver ikke, og vi jobber på grasrotnivå, på puben og andre steder vanlige folk omgås, ikke i Brussel, sier Balkan.

Alexander Balkan og UKIP har et økende antall briter i ryggen. Ifølge de siste meningsmålingene ligger UKIP an til å bli Storbritannias største parti i valget til Europaparlamentet om to uker. Med den karismatiske lederen Nigel Farage i front, leder UKIP med 29 prosent, foran Labour som har 26 prosent, mens Storbritannias konservative parti har 23 prosent.

I tillegg til å melde Storbritannia ut av EU, vil de stramme inn innvandringslovene, senke skattenivået for små selskaper og «få vekk byråkratiet som ødelegger livene til folk», forklarer Alexander Balkan.

Rasistanklager

UKIP ble grunnlagt for over 20 år siden og har siden starten slåss for å melde Storbritannia ut av EU. Først nå har partiet virkelig klart å hevde seg i Storbritannias tradisjonelle topartisystem.

Det er stadig små partier som prøver seg, men UKIP er det første protestpartiet fra høyre som ikke er for ekstremt for en stor andel briter, sier Peter Kellner, leder av meningsmålingsinstituttet YouGov.

Men UKIP er slett ikke ukontroversielt. Da partiet lanserte årets valgkamp med en advarende pekefinger rettet mot leseren, med budskapet «26 millioner europeere leter etter jobb. Hvem sin jobb er de ute etter?», haglet anklagene om rasisme og fremmedfrykt. Flere partimedlemmer har måttet gå etter åpne islamofobe og rasistiske uttalelser.

Frykter framtida

Over halvparten av britene sier de ser på UKIP som et parti med rasistiske tendenser. Alexander Balkan mener det meste er medias skyld, men medgir at partiet tiltrekker seg «et og annet råttent eple». Selv har han tunisisk mor og serbisk far og frykter et EU med Tyrkia som medlem.

Peter Kellner i YouGov sier UKIPs oppslutning handler mer om økt usikkerhet enn om rasisme.

- Økonomisk krise og stor usikkerhet gjør at innvandring blir syndebukken, men dette er ikke klassisk rasisme, sier Kellner til Dagsavisen.

Det er også tilfellet i andre europeiske land der høyrepopulistiske partier er på frammarsj, som i Frankrike, Østerrike, Italia og Sverige.

- Den typiske UKIP-velgeren er en eldre, hvit mann som frykter framtida, sier Kellner.

Med sine 18 år og minoritetsbakgrunn passer ikke lokallagsleder Alexander Balkan helt inn i Kellners velgerprofil. Han er dypt patriotisk og svært bekymret for det han ser på som et svekket Storbritannia. Han mener Storbritannia vil stå langt sterke utenfor EU, med en selvstendig utenrikspolitikk som ikke bestemmes i Brussel. Argumentene mot EU er ikke helt ulike dem en hører fra norsk venstreside: EU er ikke demokratisk nok, overstyringer fra Brussel er upopulære, og unionen støtter «big business» framfor små selskaper, sier Balkan.

Blir i EU

Selv om det euroskeptiske UKIP skulle vinne valget i Europaparlamentet om to uker, vil Storbritannia bli i EU i overskuelig framtid, understreker Kellner. Et klart flertall av britene sier de ikke vil forlate EU, og støtten til unionen har økt i takt med UKIPs oppslutning. Konsekvensene er langt større for britisk politikk enn for EU, sier Kellner, som tegner opp tre scenarioer:

* Partiet kan svinne hen.

* Det kan erstatte det konservative partiet.

* Det kan føre til en splittelse på høyresiden og gi to relativt store høyrepartier.

For Storbritannias venstreside er UKIPs suksess ironisk nok en fordel. Hvis partiet vinner om to uker, vil det føre til en krise på høyresiden og kan bidra til seier for det sosialdemokratiske Labour Party i neste års parlamentsvalg.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen