Verden

– Lang tradisjon for høyreekstreme i det tyske militæret

Tysklands forsvarsminister kunngjorde i forrige uke oppløsningen av en avdeling som til nå har inngått i den spesialtrente militærstyrken Kommando Spezialkräfte (KSK). Årsaken er at avdelingen skal være «infiltrert av høyreekstreme». – Et velkjent problem, sier Tyskland-forsker.

1. juli avholdt Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en pressekonferanse der hun kunngjorde oppløsningen av et militært kompani som tidligere har vært en av fire avdelinger i spesialstyrken, også kjent som KSK.

I en aksjon i mai beslagla tysk politi store mengder stjålne våpen, sprengstoff og ammunisjon hjemme hos en av kompaniets soldater. Han hadde gravd utstyret ned i hagen sin. Siden har soldaten blitt knyttet til et organisert høyreekstremt nettverk. 

Høyreekstreme holdninger er et vedvarende problem i det tyske militæret, ifølge Anette Homlong Storeide, Tyskland-forsker ved NTNU.

En giftig ledelseskultur

På pressekonferansen forrige onsdag trakk forsvarsminister Kramp-Karrenbauger frem at kompaniet som nå oppløses i stor grad har operert uavhengig av den ordinære kommandolinjen i militæret, og at det har vokst frem en «giftig og individbasert ledelseskultur».

Det skal nå bli etterforsket hvorvidt høyreekstremisme i det tyske militæret er isolerte tilfeller, eller om de er forbundet og del av et større høyreekstremt nettverk, sa forsvarsministeren i følge New York Times.

Storeide, som har forsket på Tyskland og høyreekstremisme over mange år, mener det er først nå at tyske myndigheter har evnet å ta innover seg hvor omfattende problemet er. Hun sier høyreekstremisme i det tyske militæret har en årelang tradisjon:

– Jeg har inntrykk av at man over mange år har holdt fast på en myte om at det tyske militæret er upolitisk, og klamret seg til ideen om at hvert tilfelle av høyreekstreme er et enkelttilfelle.

– Men det er jo strukturelt.

Hun forteller at det tyske militæret er viden kjent for å være nasjonalkonservativt. En av utfordringene er at det aldri har blitt tatt et oppgjør med hva det tyske militæret gjorde under andre verdenskrig, mener hun.

– Det var SS (den militære grenen av Nazistpartiet) som ble sett på som krigsforbrytere. Det tyske militæret, Bundeswehr, ble ikke dømt for noe. De har ikke hatt et skikkelig oppgjør.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

(Saken fortsetter under bildet)

###

Anette Homlong Storeide fra NTNU har forsket på Tyskland og høyreekstremisme i en årrekke. Foto: Schrøder / Gyldendal Norsk Forlag

KSK etablert i 1996

– Den første saken som omhandlet høyreekstremisme i KSK kom allerede i 1997, et år etter at styrken ble etablert. Siden har det vært jevnlige saker med høyreekstreme tilfeller i organisasjonen, sier Storeide.

Per i dag etterforskes nærmere 600 tyske soldater for høyreekstremisme, hvorav 20 av dem tilhører det omtalte kompaniet.

Siden oppstarten har KSK vært et lukket miljø, med særegne privilegier - som å kunne rekruttere sine egne soldater. De har også kunnet drive egen opptrening og utdanning av soldatene.

– Det har nok vært lite politisk kontroll over hva som egentlig har foregått der, sier Storeide.

– Og da har det fått vokse frem en grunnkultur som er høyreekstrem.

Høyreekstremisme den største trusselen

Nå sier tyske myndigheter at høyreekstremisme er den største trusselen mot det tyske samfunnet.

– Jeg tror det er første gang de åpent har sagt at høyreekstremisme er den største trusselen, og ikke pekt på islamistisk terror, sier Storeide.

Selv er hun usikker på om trusselen fra høyreekstreme i dag faktisk er større, eller om man rett og slett vet mer om fenomenet enn for 30 og 50 år siden, og følgelig snakker mer om det. Det er uansett tydelig at de høyreekstreme kreftene har brukt energi på å organisere seg over de siste årene.

Det innvandringsfiendtlige partiet Alternativ for Tyskland (AfD) har opplevd en kraftig vekst de senere årene. Partiet er nå det tredje største i nasjonalforsamlingen.

Les også: Ytre høyres skumle framvekst 

Alternativ for Tyskland

Til tross for at tyske myndigheter er hard i klypa hva gjelder å forby alt fra ekstreme symboler til nasjonalistiske sanger og foreninger, har det til nå ikke vært reelt snakk om å forby AfD, forteller Storeide.

– AfD har uttalt at de hverken bestrider grunnloven eller det tyske demokratiet. Så sånn sett har de sikret seg mot å kunne forbys.

Om en organisasjon skal kunne forbys i Tyskland kommer nemlig an på om den ønsker å endre grunnloven eller ikke. Å forhindre radikal og brå omveltning av samfunnet er en klar lærdom fra nasjonalsosialismen og Nazi-Tyskland.

– Partiet er klart fremmedfiendtlig, men det er deler av partiet som ikke med rette kan kalles høyreekstremt. Samtidig har du ledere som må kunne karakteriseres som høyreekstreme, sier Storeide.

Hun trekker frem Andreas Kalbitz, som er leder for AfD i Brandenburg. AfD har tidligere forsøkt å kaste han ut av partiet, fordi han er medlem av en nynazistisk forening som nå er blitt forbudt. Kalbitz har også bakgrunn fra KSK.

– AfD sier at de vil ta et oppgjør med den fløyen av partiet som er høyreekstremt. Men spør du meg er dette bare retorikk. De innrømmer at de har en fløy med høyreekstreme, og dermed fremstiller de resten av partiet som stuerent, sier Storeide, og fortsetter.

– Generelt er det et parti som er særdeles rasistisk. De har bundet seg til en nasjonalkonservativ tradisjon som tyskerne ellers har tatt et oppgjør med.

Det finnes tette forbindelser mellom det politiske AfD og det militære KSK, mener Storeide. AfD er uttalt tilhenger av et større og sterkere militær, og mener at Tyskland må gjøre mer for å forsvare seg. Partiet har også gått langt i å påstå at det tyske militæret ikke blir tatt på alvor av de øvrige politikerne.

– Dette tiltrekker velgere og støttespillere som er militaristisk innstilt.

Korona som mulighetsrom for ekstremister

Under koronaepidemien har det fra tyske myndigheters hold blitt advart mot at situasjonen kan skape et rom som høyreekstreme vil utnytte. De siste månedene har det blant annet kommet rapporter om at demonstrasjoner mot strenge covid 19-tiltak har involvert høyreekstreme, både i organisering og eskalering.

En av gruppene som kan finne på å utnytte den ekstreme situasjonen samfunnet står i kalles Hannibal-nettverket, og har en klar kobling til KSK.

Dette er et undergrunns-nettverk som består av både nåværende og tidligere soldater, politi og offentlige tjenestemenn. Mye av det gruppen holder på med, er fortsatt i skyggenes dal. 

– Men hvis antakelsene viser seg å stemme, tar de sikte på å bygge opp en undergrunnshær som vil kunne ta kontrollen hvis det tyske samfunnet går i oppløsning. For eksempel som følge av en pandemi eller en borgerkrig, sier Storeide.

Etter den omtalte politiaksjonen i mai kom Hannibal-nettverket igjen i fokus. Soldaten, som hadde gravd ned ammunisjon, våpen og sprengstoff i hagen - i tillegg til å besitte en betydelig mengde nazieffekter, som sangbøker og medaljer - antas å være en del av Hannibal-nettverket.

Som om ikke det skulle være nok: Hannibal-nettverket har også sterke forbindelser til Alternativ for Tyskland (AfD), ifølge Storeide.

Les også: Trusselen fra ytre høyre

Må rydde i egne rekker

Forsvarsministeren har gitt KSK frist til oktober å rydde opp i egne rekker. Der det ene kompaniet oppløses, skal de tre resterende avdelingene i KSK omstruktureres.

Det har imidlertid blitt kritisert fra flere hold, særlig fra opposisjonen i parlamentet, at det er KSK og den militære etterretningen selv som gis oppdraget med å rydde opp. Grunnen er at sikkerhetstjenesten - i tillegg til KSK - selv er ridd av høyreekstreme holdninger internt. 

Storeide forteller at en ansatt fra sikkerhetstjenesten var involvert i en rettssak senest høsten 2019, etter at det ble oppdaget at hen hadde varslet andre om en potensiell razzia som følge av at mange i miljøet var mistenkt for høyreekstremisme.

En uavhengig kommisjon hadde derfor vært å foretrekke, mener mange fra den tyske opposisjonen.

Storeide konstaterer at det store spørsmålet er hvorfor det høyreekstreme problemet ikke har blitt tatt tak i tidligere.

– Hvert år siden denne gruppen ble opprettet har det vært minst èn alvorlig sak som har blitt kjent i offentligheten. Det gjør det hele svært sjokkerende.

Store mengder sprengstoff og ammunisjon er i dag på avveie fra KSK.

– Ledelsen har ikke bare visst om det, men også vært en del av det. Det har vært en manglende vilje til å se problemet. Internt i KSK har man jo heller ikke sett på det som et problem, sier Storeide.

Den høyreekstreme kulturen i KSK har vært gjenstand for oppmerksomhet helt siden etableringen i 1996. Mange av historiene handler om at soldatene synger nasjonalsosialistiske sanger - sist fremført av Wehrmacht og SS - og at gruppen avholder nazistiske fester og opprettholder nazistiske tradisjoner.

Dette sjokkerer den tyske gjennomsnittsbefolkningen, men mistanken har vært der lenge, mener Storeide.

Et samfunn tyskere ikke vil vedkjenne seg 

Hun peker på at det tyske militæret, Bundeswehr, over mange år har blitt sett på som en nasjonalistisk organisasjon - i det minste konservativ og gammeldags.

– De har representert et samfunn som mange tyskere ikke vil vedkjenne seg.

– Jeg har inntrykk av at det virkelig skumle for den gjengse tyskeren ikke bare er den utbredte høyreekstremismen i det tyske militæret, men særlig forbindelsen mellom Bundeswehr og AfD. Altså at det finnes en tydelig forbindelse mellom det militære og det politiske, sier Storeide.

I 2011 ble verneplikten avskaffet i Tyskland. Mange har også pekt på dette som et mulig problem.

– Ting kan tyde på at det tyske militæret nå tiltrekker seg en spesiell type folk, og en høyere grad av høyreekstreme enn det generelt finnes i det tyske samfunnet.

Potensielle drapslister

De siste årene har det også dukket opp lister med navn på politikere - deres telefonnummer og adresse - som antas å komme fra det omtalte Hannibal-nettverket.

– I verste fall er det en drapsliste, sier Storeide.

Senest i fjor opplevde Tyskland et høyreekstremt drap på en politiker.

– Nå har det gått så langt at det er nødt å bli tatt et oppgjør med. Det er et press både innad i Tyskland, men også utenfra, som følge av internasjonal pressedekning.

Områdene i det tidligere Øst-Tyskland blir ofte trukket frem som et arnested for fremveksten av høyreekstremismen i Tyskland. Storeide mener det er verdt å merke seg at kompaniet fra KSK som nå legges ned ligger i Bayern, i Vest-Tyskland.

– Denne saken viser at høyreekstremisme er et generelt og strukturelt problem. Det er ikke et østtysk problem, men i største grad et tysk problem.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen