Skogbrannen i Sverige kan vare i opptil en måned, selv om mer hjelp er ventet i dagene som kommer. FOTO: FREDRIK SANDBERG/NTB SCANPIX

Lang kamp 
i vente

BRANN: Sverige er for dårlig rustet til å møte 
storbranner, mener kritikere. Nå bidrar også Italia 
i tillegg til Frankrike og Norge for å få brannen 
under kontroll, men arbeidet kan bli langvarig.

Skogbrannen i Västmanland i Sverige var i går fortsatt ikke under kontroll, men regn og mindre vind i går ga håp om å lette hjelpearbeidet. Minst 1.000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine, og rundt 350 mennesker deltar i slukningsarbeidet. Det fryktes at arbeidet vil kunne pågå så lenge som i én måned.

 

Kritikk

Mange de berørte er redde og kritiske til at de har fått manglende informasjon.

- Vi vet ingenting og får ikke vite noe. Det føles forferdelig, sa en av de evakuerte, gårdseier Leo Karjalainen (47), til svensk presse i går.

Mens dramaet utspiller seg på bakken, diskuteres nå den svenske beredskapen. Tre innleide brannfly fra Frankrike er forberedt for slokningsarbeid, men er ikke satt inn hittil på grunn av tykk røyk. I går var også to italienske fly ventet til området. Disse flyene kan frakte over 6.000 liter vann - fire ganger så mye som helikoptrene som så langt har vært brukt i slukningsarbeidet. Flyene er blitt forsinket i flere dager på sin ferd fra Sør-Europa, ifølge Expressen.

I tillegg har Norge gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) stilt to helikoptre til rådighet for svenske myndigheter.

Opposisjonspartiet Miljöpartiet mener svenske myndigheter burde ha satt av mer penger til kriseberedskap for å møte klimarelaterte naturkatastrofer - for eksempel til egne brannfly av samme type som dem som flys inn fra Frankrike og Italia.

- Vi ser at det har vært et problem å få flyene hit til Sverige. Om vi hadde hatt fly å sette inn på et tidligere tidspunkt hadde vi kanskje kunnet begrense omfanget av denne store brannen. Det er et signal man absolutt på ta på alvor og analysere, sier partiets finanspolitiske talsmann Per Bolund til avisen Svenska Dagbladet.

Det er ikke mulig å knytte storbrannen i Sverige direkte til klimaendringene.

- Men vi vet jo fra forskningen at denne typen ekstreme værhendelser blir stadig vanligere. Vi må være innstilt på å møte vanskelige skogsbranner, oversvømmelser og stormer oftere og i større grad enn tidligere, mener Bolund, som i samme avis blir kritisert for utidig kritikk av landets forsvarsminister.

- Det er usmakelig og kynisk å bruke denne alvorlige hendelsen til å drive partipolitikk, sier forsvarsminister Karin Enstrõm fra Moderatarna.

Sverige holder valg 14. september.

 

Italiensk kriseberedskap

Italia er et av landene som de siste årene har vært rammet av omfattende skogbranner, og som derfor har bygd opp en omfattende katastrofeberedskap. Det italienske sivilforsvaret har totalt 19 fly og sju helikopter til dette formålet, i tillegg til at flere av landets regioner har egne fly og helikoptre, skriver Dagens Nyheter. I sommer har ikke Italia hatt like stor bruk for utstyret, siden det har vært mye regn i flere uker nå, og kan derfor avse to fly til Sverige.

Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått flammene til å spre seg raskt. Så langt er over 190 kvadratkilometer svidd av i brannen i Midt-Sverige, og én 30 år gammel tømmerbilsjåfør omkom tirsdag.

Skogbrannen er den verste i Sverige i moderne tid, og myndighetene anslår skog for en verdi på mellom 300 og 600 millioner kroner kan ha brent opp.

- Som alltid ved denne typen hendelser får vi merke hvor små vi er i møte med naturens krefter, sier statsminister Fredrik Reinfeldt.

asne.gullikstad@dagsavisen.no