Ed Miliband vil ikke gjøre avtaler med SNP. FOTO: NTB SCANPIX

Labours Miliband advarer mot SNP

Om dere stemmer SNP, sender dere David Cameron tilbake i regjering.

 

GLASGOW (Dagsavisen): Det er Labours advarsel til skottene.

En intens dragkamp pågår få dager foran valget. Labour advarer skotter som vil ha De konservative ut av regjering: Jo flere stemmer SNP får, jo mindre blir Labour, og jo større sjanser har David Cameron til å fortsette, lyder retorikken. Kun et sterkt Labour kan slå De konservative ut.

I det skotske Labour håper man nå å redusere gapet til SNP de siste dagene. Labour lover blant annet høyere minstelønn, høyere toppskatt og frysing av strømprisene. Partiet støtter også overføring av makt over skatter og avgifter til Skottland fra London.

Valget i år er spesielt spennende fordi verken De konservative eller Labour vil sikre seg rent flertall – dermed spekuleres det i hvilke allianser som kan gjøres. Selv med Liberaldemokratene som eventuell støttespiller for en av dem vil det neppe utgjøre et flertall.

Les også: Historisk flukt fra Labour

Miliband avviser

SNP-leder Nicola Sturgeon har sagt at hennes parti vil støtte en Labour-regjering for å få toryene ut. Men Labour-leder Ed Miliband har den siste uka vært klinkende klar på at Labour ikke vil gjøre noen avtaler med SNP for å sikre seg regjeringsmakt.

– Jeg gjør ikke avtaler med SNP, sa Miliband til BBC denne uka.

En mindretallsregjering som må søke støtte fra sak til sak vil være risikabelt og kreve mye hestehandel. Men Miliband sier han ikke ønsker å knytte seg til et parti som ønsker å bryte opp unionen.

Les også: Stormer fram

Tatt skottene for gitt

I motsetning til særpartiet SNP som kun er i Skottland, henvender Labour seg naturlig nok til hele landet. Professor Michael Keating påpeker at det er vanskelig å stille både i England og Skottland.

– Det er ulike hensyn å ta. Etter at Tony Blair på 1990-tallet begynte å fokusere på velgere i Sør-England for å vinne nye stemmer, har Labour tatt Skottland for gitt, sier Keating.

De konservative på sin side har gjort hva de kan for å assosiere Labour med SNP i velgernes hoder, og advarer om at Labour ikke kommer utenom SNP på et eller annet plan, om det skal danne regjering.

– Det er ikke mulig for Miliband å regjere uten hjelp fra SNP. De vil krabbe på ryggen hans som apekatter, sa den uortodokse konservative London-ordføreren Boris Johnson denne uka.