Verden

Labour sitter med nøkkelen i britenes EU-avstemning

Pro-EU-siden skjelver av målingene som viser et flertall for brexit. Labours velgere kan bli avgjørende om Storbritannia skal bli i EU.

EU-motstanderne har kraftig vind i seilene og leder på målingene når man ser på snittet av den siste uka.

Pro-EU-siden har dårlig tid: skal statsminister David Cameron og andre som vil bli i EU sikre seieren torsdag i neste uke, er man avhengig av å få Labour-segmentet blant velgerne til urnene.

– Labour-velgerne er av kjempebetydning. Det som trengs de siste dagene for pro-EU-siden er at EU-tilhengerne i Labour mobiliserer mer enn de har gjort til nå. Labour har gjort en dårlig innsats på ja-siden, mener Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.

Les også: Ordkrig om økonomien

Usikre Labour-velgere

Forklaringen er at jo større fremmøtet blir i folkeavstemningen, jo større er sannsynligheten for at britene blir i EU, ifølge Mustad. Jo færre som stemmer, jo større er sannsynligheten for en brexit. Labours velgere er tradisjonelt relativt positive til EU, og det er disse Labour-velgerne pro-EU-siden nå må mobilisere.

Men Labour-politikerne som vil bli i EU har ikke klart å skape entusiasme nok, tyder målinger på. Det er langt mer skepsis blant til EU blant Labour-velgerne på grasrota enn i toppen av partiet. Mens bare fire prosent av Labours parlamentsgruppe er for en utmelding, heller hele 40 prosent på grasrota blant Labour-velgerne mot en utmelding, en såkalt brexit, ifølge magasinet New Statesman på venstresiden. Magasinet skriver at den synkende støtten til EU blant Labour-velgere nå er en hovedbekymring for statsministerkontoret i Downing street.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Corbyn problemet?

Det konservative partiet er allerede sterkt splittet og har mange brexit-tilhengere, derfor blir Labours velgere svært viktige.

– Internt i Labour har man allerede begynt å fordele skyld. Noen mener Corbyn er den hovedskyldige, skriver kommentator George Eaton i New Statesman.

Jan Erik Mustad peker også på Labour-lederen. Corbyn driver kampanje på pro-EU-siden og har hatt gjentatte valgmøter og taler om dette. Men Corbyn var lenge kjent som en EU-skeptiker, han stemte nei i folkeavstemningen i 1975. Senest i fjor sommer sa han at han ikke hadde bestemt seg for hvilken side han ville lande på.

– Mye ligger på Corbyns manglende entusiasme og innsats. Ja, han snakker for EU, men alle kjenner hans fortid, og han har ikke framstått med en helhjertet innsats for å overbevise om EU. Han har framstått distansert og kald rundt temaet. Jeg mener han i tillegg har utvist dårlig lederskap når han ikke har dyttet fram flere pro-EU-tilhengere som kan snakke på vegne av partiet for EU, sier Mustad.

Les også: Skremt av mulig brexit

Innvandring viktig

Det er Labour-profilen Alan Johnson som leder Labours pro-EU-gruppe «Labour in for Britain». Gamle lederskikkelser som Tony Blair og Gordon Brown har snakket varmt for EU-siden, men disse har mistet mye av sin gjennomslagskraft o troverdighet. London-ordfører Sadiq Khan, som nettopp vant stort på vegne av Labour i hovedstaden, er et av de friskere pust på Labours pro-EU-side.

Det er særlig én viktig årsak til at brexit-siden vinner terreng: immigrasjon.

En måling i avisen Evening Standard som ble publisert i går, viser at 53 prosent vil stemme for å forlate EU. Det avgjørende spørsmålet for mange nå er innvandring, viser målingen.

– Brexit-siden har satt innvandring og kontroll av egne grenser på agendaen, og det tjener de på. Mye har også handlet om økonomi, men Cameron og andre EU-tilhengerne har kommet med skrekkscenarier som har fått folk til å riste på hodet. Det har gått for langt, og har sånn sett kanskje gitt en «backlash» for EU-siden, sier Mustad.

Mustad tror likevel fortsatt at Cameron kan sikre seier til sin side. Målingene slo helt feil ved parlamentsvalget i fjor, dessuten ender mange erfaringsmessig med det trygge alternativet i slike spørsmål.

– Kanskje vil «the silent majority» slå til igjen. Men det blir et tett race, og det hele er usikkert, sier Mustad.

Mer fra Dagsavisen