- Framgangen til UKIP er et utslag av panikk blant folk, tror Sara Nejad og Tom Owen i bydelen Hackney i Øst-London. De skjønner ikke frykten for EU blant mange innbyggere. FOTO: ÅSNE GULLIKSTAD

Labour frykter UKIP

SPENT: Labour frykter å miste stemmer til UKIP fra arbeiderklassen etter valget i går. Men engasjementet er lunkent blant folk. Trolig stemte under halvparten av velgerne.

HACKNEY, LONDON (Dagsavisen): - Jeg vet jo at jeg burde stemme for å påvirke. Men det finnes ingen gode alternativer, det virker bare som kaos, sier Tom Owen, innbygger i bydelen Hackney i Øst-London. I likhet med flertallet av EUs velgere hadde han ikke planer om å stemme under valget, som i går ble avholdt i Storbritannia.

 

Fjernt

EU-debatten vil dominere britisk politikk i årene som kommer, fordi det kan komme en folkeavstemning. Men Tom Owen og kjæresten Sara Nejad synes valget på Europaparlamentet er fjernt, selv om de er opptatt av politikk og har mange meninger om samfunnet de lever i. Sist gang stemte kun 46 prosent av de stemmeberettigede i Europa, i år kan tallet bli enda lavere. Valget begynte i Nederland og Storbritannia i går, før de øvrige landene i EU holder sine valg i dag, i morgen og søndag.

For Storbritannia er den lave oppslutningen et paradoks: Mange briter mener landets påvirkning i EU er for liten. Men få tror de kan påvirke mer ved å stemme. Denne uka kom nye tall fra Eurobarometer som viser at tilliten til EU synker blant folk i hele unionen - fra 57 prosent i 2007 til 31 prosent nå.

- Nesten ingen av vennene våre har planlagt å stemme i år, sier Sara Nejad, som selv normalt stemmer ved valg, men som ikke vil gjøre det i år fordi hun er mellom to adresser.

 

Les også: Slår tilbake mot hetsen

 

Labour-frykt

Nå øker frykten i Labour for at det euroskeptiske UK Indepence Party vil stjele velgere fra arbeiderklassen. Så langt er det særlig Det konservative partiet som har vært truet av UKIP, siden det er et parti på høyresiden. Men UKIP tar velgere fra begge kanter, viser undersøkelser. Nå skal det holdes krisesamtaler i Labour, melder avisen The Independent.

Flere sentrale Labour-politikere mener partileder Ed Miliband og partiet ellers ikke har tatt trusselen fra UKIP alvorlig nok.

- Problemet er at det er en gruppe velgere som føler seg ordentlig fremmedgjort, særlig hvite arbeiderklasse menn, som normalt stemmer Labour. De stemmer ikke lenger, sier Peter Hain, tidligere Labour-minister, til The Independent.

UKIP kan bli størst av alle britiske partier i Europa-valget, men er ikke ventet å gjøre det like bra i lokalvalgene i England, som også ble holdt i går. Det er lokalvalget som er den mest troverdige testen på hvordan neste års parlamentsvalg går, fordi velgerne tradisjonelt stemmer annerledes ved EU-valg, og fordi valgsystemet der er annerledes.

 

- Panikk

I Hackney ligger Labour an til seier. Det tradisjonelle Labour-området har lenge vært et multikulturelt lokalsamfunn. Det har en stor andel arbeiderklassefolk, men også en del innflyttere, som Tom Owen og Sara Nejad.

Kjæresteparet sier mange de kjenner trolig ville avgitt stemme dersom UKIP var i posisjon til å vinne valgkretsen - for å holde partiet ute. De er begge bekymret over framgangen til det euroskeptiske partiet.

- Det er et utslag av panikk blant folk, tror jeg. Når det er krise, har folk en tendens til å trekke mot høyre. Mange tenker kortsiktig om et langsiktig problem, sier Tom Owen.

UKIP ønsker folkeavstemning så fort som mulig. De konservative har lovet det innen 2017 dersom partiet vinner parlamentsvalget om et år. Labour på sin side vil ikke love avstemning, men kun holde det hvis landet må gi fra seg mer makt til Brussel.

- Om det blir en folkeavstemning, vil det være svært splittende for befolkningen. Selv skjønner jeg ikke hvorfor vi skulle velge å gå ut. Det er det vi er vokst opp med, vi hører hjemme i EU, mener Sara Nejad.

Resultatet av EU-valget er ikke klart før sent søndag kveld, da alle land er ferdig med sine valg. Lokalvalgsresultatene i England er ventet i dag.

asne.gullikstad@dagsavisen.no