Verden

Kvinnen mot strømmen

KJEMPER: I sommer ble Wendy Davis landskjent for sin kamp mot den nye abortloven. Nå vil liberale Davis bli guvernør i 
konservative Texas.

DALLAS/NEW YORK (Dagsavisen): - Det er offisielt. Jeg stiller! Slik lød e-posten fra demokraten Wendy Davis den dagen hun registrerte seg som guvernørkandidat i Texas, i begynnelsen av november.

Erklæringen førte til latter hos mange republikanere. De siste 18 årene har republikanerne styrt den tradisjonelt konservative delstaten.

Men Texas er i endring: Siden år 2000 har innbyggertallet vokst med rundt fem millioner. Innen 2020 vil nye fem millioner bo i delstaten. Det kan gi Davis den støtten hun trenger.

Les også: Abortmotstanderne vinner terreng

Endret demografi

At Texas vokser er ikke nytt. Men at tre fjerdeler av befolkningsveksten består av latinamerikanere er nytt. Et klart flertall av latinamerikanerne, eller hispanics, stemmer på det demokratiske partiet, som er mer innvandrervennlige enn republikanerne.

Wendy Davis tok for alvor steget opp på USAs politiske nasjonale scene i sommer, da hun snakket i mer enn elleve timer i senatet i Texas for å utsette avstemningen av svært strenge og kontroversielle lover for å regulere abortklinikker (se hovedsak). Av sine republikanske motstandere ble hun latterliggjort og kalt «Abort-Barbie», men for demokrater og forkjemper for kvinners rettigheter fikk den tidligere anonyme senatskvinnen heltestatus over natta.

- Kan vinne

50-åringen fra Fort Worth vokste opp i en fattig familie nord i Texas. Da hun startet college som 19-åring hadde hun allerede rukket å gifte seg og bli skilt, og bodde i en campingvogn sammen med datteren. Davis jobbet seg til en mastergrad i juss fra Harvard, og vant så vidt plassen i senatet i Texas i 2008. At hun er populær blant demokratene er ikke nok, sier statsviter Brian William Smith til radiostasjonen NPR.

- Hun må bevise at hun kan vinne moderate velgere, og demokrater i Texas har ikke klart det i det siste, sier Smith.

Konsulent for demokratene, Jason Stanford, er langt mer optimistisk. Davis‘ republikanske motstander i guvernørvalget blir trolig Greg Abbott. Han har et syn på abort som er langt mer ekstremt enn den jevne amerikaner. Abbott er imot abort også i tilfeller av voldtekt og incest, et syn som strider med flertallets, også i Texas.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen