Verden

Kvinnekamp på amerikansk

Debatt om prevensjon, abortrettigheter og husmødre har inntatt presidentvalgkampen i USA. - Likestillingsdebatten i USA er satt år tilbake, mener feminist Susan Brownmiller.

NEW YORK (Dagsavisen): To menn slåss om å bli USAs neste president. Men kvinner spiller hovedrollen i presidentvalgkampen for tida. Det handler om tilgang til prevensjon, rett til selvbestemt abort, og sist ut: Om hjemmeværende kvinner bør jobbe eller ikke. Det er spørsmål feminist, forfatter og professor Susan Brownmiller hadde håpet hun var ferdig med. Siden 60-tallet har hun stått på barrikadene for kvinners rettigheter.

- At vi fortsatt diskuterer tilgang til prevensjon i 2012 ... Det er ikke særlig oppmuntrende, sier Brownmiller til Dagsavisen.

Tilbakesteg

Etter at den konservative Tea-Party bevegelsen dominerte kongressvalget i 2010 har USA sett en stor mengde innskrenkninger i amerikanske kvinners abortrettigheter. I flere stater må kvinner som vil ta abort gjennomgå tvungen ultralyd for selv å se på fosteret før aborten. Tidligere presidentkandidat Rick Santorum erklærte i valgkampens hete at prevensjon «ikke er riktig», til tross for at 99 prosent av seksuelt aktive amerikanske kvinner bruker prevensjon.

Republikanerne vil gi religiøse institusjoner rett til ikke å dekke kvinners tilgang til prevensjon som del av bedriftenes private helseforsikringstilbud. De mange konservative tiltakene rettet mot kvinner har fått demokratene til å anklage republikanerne for å drive en «krig mot kvinner.»

Det er en krig republikanerne er i ferd med å tape: Ifølge Pew Research Center leder Barack Obama med 20 prosentpoeng over rivalen Mitt Romney blant kvinnelige velgere. Siden angrepene på prevensjon nådde mediene på nyåret, har republikanernes oppslutning blant kvinner gått nedover.

Ute eller hjemme

Jessica Aron ved den venstreliberale tankesmia Center for American Progress mener kvinners rettigheter har tatt et stort steg tilbake etter at de konservative vant kongressvalget i 2010.

- I fjor stemte representantene i Republikanernes hus åtte ganger over ulike abortregler. De konservative er veldig ivrige etter å ta vekk kvinners rettigheter, samtidig som de fullstendig overser den økonomiske krisen, sier Aron til Dagsavisen.

Hun tror det er lettere å hente fram temaer som abort og prevensjon enn å løse finanskrisen. Og hun minner om at konservatismen står langt sterkere i USA enn i størsteparten av Europa.

- Vi har fortsatt en purtianistisk kjerne i dette landet. Mens kvinner er blitt mer selvstendige, er det en del av samfunnet vårt som ikke liker denne utviklingen. De vil ikke at kvinner skal arbeide, de vil ikke at kvinner skal bruke prevensjon. De holder tradisjonelle kjønnsroller høyt og vil ha kvinner hjemme. De er ikke flertallet, men de er høylytte og aktive, sier Aron til Dagsavisen.

Likelønnsdag

I dag er det likelønnsdag i USA, en dag lansert av en rekke kvinnegrupper for å sette lys på fraværet av likelønn. For hver dollar amerikanske menn tjener, får kvinner betalt 77 cent for samme arbeid. Det betyr at de må jobbe hele 2011 og fram til 17. april i 2012 for å tjene like mye som deres mannlige kolleger gjorde i 2011, forklarer Jessica Aron.

Men det er husmødre, ikke likelønn, som setter sinnene i kok i den politiske debatten. Nylig startet den demokratiske analytikeren Hilary Rosen en opphetet debatt, etter at hun sa at Ann Romney, kona til Republikanernes presidentkandidat, «aldri har jobbet en dag i sitt liv».

Romney fikk raskt støtte fra både høyre og venstre, og selv førstedame Michelle Obama annonserte på twitter at alle mødre fortjener respekt. Mens debatten raser, kommer likelønnsdebatten i bakgrunnen, sier Jessica Aron, som skulle ønske det handlet om lønn, ikke om kvinner skal, vil eller bør jobbe utenfor hjemmet.

Kan snu

Mitt Romney forsøker nå å snu debatten vekk fra fokuset på prevensjon og over til økonomi, for å vinne tilbake kvinnelige velgere. Han anklager nå Obama for å drive en kvinnefiendtlig økonomisk politikk. Den økonomiske krisen rammet mannsyrker langt hardere enn kvinner, og det er nå menn som i stor grad finner jobbene som skapes når den amerikanske økonomien sakte kommer seg ut av krisen, bekrefter tall fra Pew Research Center.

Jessica Aron tror ikke Romney slipper unna så lett. Både helsereform og tilgang til rimelig prevensjon har alt å gjøre med kvinners økonomi, sier hun.

- Romney kommer til å endre retorikk. Men nå vet vi hvem han egentlig er. Forhåpentligvis har denne debatten vært en oppvåkning for amerikanske kvinner, sier Aron. Susan Brownmilller håper Aron får rett. Men hun er ikke sikker.

- Jeg er livredd for at de skal ta fra oss rettighetene vi sloss så hardt for.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen