De regjeringskritiske demonstrasjonene fortsatte i Thailand torsdag. Her foran politiets hovedkvarter i Bangkok er budskapet klart: Ikke mer korrupsjon. Ikke mer Shinawatra. FOTO: AFP/NTB SCANPIX

Kuttet strøm til politi og sykehus

THAILAND: Demonstranter kuttet torsdag strømmen til det nasjonale politihovedkvarteret i Thailand. De utfordrer dermed statsministeren, som rett før strømkuttet ba om dialog.

Demonstrantene har også kuttet strømmen til et tilhørende sykehus som drives av politiet, meldte øyenvitne. En talsmann for det nasjonale politiet bekrefter at strømmen er borte, men tilføyer at man likevel har litt strøm via et nødaggregat.

– Jeg bekrefter at demonstrantene rev ned flere strømledninger utenfor politihovedkvarteret. Vi er på en nødløsning og bruker et aggregat. Strømmen til politisykehuset er også berørt, sa talsmann Anucha Romyanan til Reuters.

 

Les også: Søskenpar i storm

 

Dialog

Strømkuttet skjedde kort tid etter at statsminister Yingluck Shinawatra i en fjernsynstale ba demonstrantene slutte med sine demonstrasjoner og heller gå i dialog med regjeringen.

I en fjernsynstale sa statsministeren at protestmøtene skader landets økonomi og ba opposisjonen slutte seg til en komité som skal forsøke å finne en løsning på situasjonen.

– Regjeringen ønsker ikke å gå inn i noe politisk spill, for det kan forårsake at økonomien skades, sa hun.

Tillitsvotum

Nasjonalforsamlingen i Thailand stemte torsdag over et mistillitsforslag mot Yingluck Shinawatra, og avgjørelsen viste at statsministeren har et solid flertall bak seg.

I alt 297 representanter stemte mot mistillit, mens 134 stemte for. Dermed falt forslaget. Regjeringspartiene har til sammen 299 av de i alt 492 setene i forsamlingen, og resultatet var derfor ikke overraskende.

Stort press

Men statsministeren har fortsatt et voldsomt press mot seg. Thailand har de siste dagene vært preget av store demonstrasjoner mot regjeringen, og det er ingenting som tyder på at disse vil opphøre med det første.

Demonstrantene har omringet flere departementer i hovedstaden. I en rekke andre byer er rådhus blitt okkupert.

Protestene mot regjeringen ledes av Suthep Thaugsuban, en tidligere lederfigur i opposisjonspartiet Demokratene som nå har trukket seg fra nasjonalforsamlingen.

Han sier han ikke vil nøye seg med oppløsning av nasjonalforsamlingen og nyvalg og tar til orde for at makten i landet må overføres til «folkeråd». Kritiske røster tolker dette som et signal om at målet er statskupp.

Utholdende

– Hvor lenge protestene vil vare, avhenger i stor grad av hvor utholdende den sentrale protestlederen Suthep Thaugsuban (64) viser seg å være, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA fra Bangkok.

Byrået påpeker at han personlig ledet demonstrantene som okkuperte finansdepartementet og andre ministerier. Det er utstedt arrestordre på ham, og han risikerer åtte års fengsel om han blir pågrepet.

Statsminister Yingluck Shinawatra gjør det på sin side klart at også hun vil bli sittende.

– Det er klart at demonstrantene ikke er ute etter å oppløse forsamlingen, så la oss fra i dag finne en vei ut av dette sammen, sa hun på en pressekonferanse før avstemningen i nasjonalforsamlingen.