Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria

Personer fra Norge med tilknytning til IS er blant dem som har rømt fra en leir i byen Ain Issa i Syria, ifølge kurdiske myndigheter.

Den svenske avisa Expressen har snakket med kurdiske flyktning- og migrasjonsmyndigheter som opplyser at noen av de rømte fangene kommer fra Sverige og Norge.

Leiren i Ayn Issa ble angrepet av tyrkiske kampfly søndag morgen ved 8-tiden lokal tid, ifølge Sheikhmous Ahmed, som leder flyktning- og migrasjonsdepartementet i den i praksis selvstyrte kurdiskkontrollerte delen av Syria.

Som følge av angrepene skal det ha oppstått kaos i leiren. Medlemmene av den kurdiskdominerte militsgruppa SDF, som står for vaktholdet i leiren, forlot sine stillinger.

– De som bor der, angrep kontorene våre og knuste vinduer og ødela dører, sier Ahmed til Expressen.

– Flere IS-familier flyktet fra leiren. De fleste som har rømt, kommer fra Europa, inkludert Sverige og Norge, legger han til.

Ifølge Ahmed utgjør «IS-familiene» i leiren 785 mennesker. Blant disse er det både voksne og barn. Opplysninger fra kurdiske myndigheter tyder på at alle disse har rømt.

Ifølge nyhetsbyrået AP befinner det seg ulike grupper av mennesker i leiren, og det samlede antallet internerte skal ha vært rundt 12.000.

– Det råder fullstendig kaos i leiren nå, sier Ahmed til Expressen.

Røyk stiger opp etter et angrep i den syriske byen Tel Abyad søndag. Tel Abyad ligger et par mil nord for Ain Issa, hvor over 700 mennesker skal ha flyktet fra en leir med IS-fanger.
Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix

Les også: Tror IS vil true Vesten igjen

Om lag 12.000 mennesker befinner seg i leiren, og blant disse skal det være nesten tusen kvinner med familiebånd til IS-medlemmer. Barn av disse kvinnene befinner seg også i leiren.

Ain Issa ligger nord for Raqqa, som tidligere fungerte som en slags hovedstad for den ytterliggående islamistgruppa IS.

Kurdiske myndigheter hevder at til sammen 785 utlendinger har flyktet fra leiren. Fangene skal ha angrepet portene etter at leiren ble rammet av et artilleriangrep søndag.

Tyrkias offensiv

Artilleriangrepet er i praksis er et uttrykk for støtte til IS, hevder de kurdiske myndighetene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Leiren skal ha blitt angrepet av styrker som er alliert med Tyrkia.

Tyrkia startet en planlagt offensiv nord i Syria tidligere denne uka og kjemper mot kurdiske styrker i den kurdiskkontrollerte delen av landet. I dette området er det flere leirer med antatte IS-medlemmer og deres familier, og flere kvinner og barn med tilknytning til Norge befinner seg i leiren al-Hol.

Følg Dagsavisen på Facebook!

Kamp om byer

Byen Ras al-Ain, som ligger nær grensa mot Tyrkia, er blitt gjenerobret av kurdiske styrker, meldte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) søndag.

Over 20 mennesker skal ha blitt drept i motangrepet mot Ras al-Ain. Lørdag hevdet Tyrkias forsvarsdepartement at de hadde tatt kontroll over byen.

Samtidig melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at den syriske byen Suluk er erobret av styrker alliert med Tyrkia. Denne byen ligger en mil sør for grensa mellom Tyrkia og Syria.

Minst 130.000 mennesker er fordrevet fra sine hjem som følge av Tyrkias offensiv nordøst i Syria, ifølge FN. En talsmann for FNs nødhjelpskontor OCHA sier de frykter at antallet kan stige til 400.000.

Les også: – Nobelprisen kan gjøre det vanskeligere å få fred