Frankrikes regjering, her ved økonomiminister Emmanuel Macron (t.v.) og president François Hollande, la i går fram en økonomisk kriseplan. FOTO: MICHEL EULER /NTB SCANPIX

Kriseplan skal «låse opp» fransk økonomi

Nye reformer skal få fart på Frankrikes økonomiske utvikling. Men folkets tillit til at regjeringen kan håndtere landets økonomiske krise er liten.

Siden finanskrisen skylte inn over Europa for seks år siden, har pila kun pekt i én retning for den økonomiske utviklingen i EU. I Frankrike har nedgangen fått store følger: Arbeidsledigheten har steget til rekordhøye 10,8 prosent, og den økonomiske veksten det siste kvartalet var på magre 0,3 prosent. De to foregående kvartal i år opplevde landet en økonomisk nullvekst.

Onsdag la landets ferske økonomiminister, Emmanuel Macron, fram en rekke reformforslag i et forsøk på det han kaller «å låse opp» landets stagnerte økonomi. Flere søndager i året med åpne butikker, lemping på kravene for beskyttede profesjoner som skattefogd og notar, og omfattende salg av statlige verdier, er blant tiltakene som ble lagt fram, melder NTB.

 

86 prosent misfornøyde

Analytiker ved Oxada, Gaël Sliman, sier til BBC at hele 86 prosent av franske velgere er misfornøyde med franske politikeres håndtering av den økonomiske situasjonen. Postdoktor ved Norges Handelshøyskole (NHH) Anje Müller Gjesdal mener folket ser ut til å miste troen på politikken.

- Det bekymringsverdige er at de økonomiske problemene skaper en depressiv og defaitistisk holdning blant velgerne. De føler at utviklingen ikke går noen vei og at politikerne er korrupte. Det som blir viktig er å gi folket troen tilbake på at politikk faktisk kan virke, mener Müller Gjesdal.

 

Bryter med verdier

Forslaget som er blitt møtt med størst skepsis og misnøye går på å utvide antallet søndagsåpne dager for butikker fra fem til tolv dager i året. Forslaget kan virke som en tilsynelatende moderat utvidelse av ordningen, men av franskmenn blir det sett på som et slag mot landets tradisjonelle sosialistiske verdier.

- På en måte er motstanden symbolsk, men dette går også på folks fritid. For fagforeninger og for mange som jobber i de aktuelle bransjene så er dette klart problematisk, siden det er et tiltak som går utover arbeidstakernes rettigheter. Spørsmålet blir hvor mye de som blir rammet vil få igjen for et slikt forslag, og hvor mye Frankrike vil få igjen for dette, sier Müller Gjesdal.

Sliman sier nye meningsmålinger viser en nedgang i motstanden mot søndagsåpne butikker, og at 70 prosent nå er for forslaget.

 

- Overdreven forestilling

Frankrikes økonomiske etterslep har vakt misnøye hos Europakommisjonen. Økonomikommissær og tidligere finansminister i Frankrike, Pierre Moscovici, har truet med sanksjoner dersom landet ikke får bukt med situasjonen. Europakommisjonen har gitt Frankrike en utvidet frist på tre måneder til å rette opp budsjettunderskudd.

Gjesdal mener det er viktig å ikke svartmale situasjonen for mye, og viser til nye målinger fra Nasjonalinstituttet for statistikk og økonomistudier (INSEE) i Frankrike.

- Tall publisert i går viser at Frankrike faktisk ikke gjør det så dårlig sammenlignet med andre land i eurosonen. Det kan absolutt gå bedre med Frankrike, men det har festet seg en noe overdreven forestilling om hvor utrolig dårlig det går med Frankrike sammenlignet med andre EU-land, sier Müller Gjesdal.