Krisepakken setter Obamas valgløfter på prøve

President Obama ligger an til å få sin enorme krisepakke vedtatt i Kongressen. Men valgløftene om å endre Washington og

Det har vært en voldsom dragkamp i Kongressen den siste uken om den gigantiske stimuleringspakken for den kriserammede økonomien. Og kampen er fortsatt ikke over.

Krisepakken på 780 milliarder dollar blir trolig vedtatt av Senatet tirsdag. Men deretter gjenstår vanskelige forhandlinger med Representantens hus før den sendes til Barack Obama. Demokratenes håp er at presidenten får det endelige lovforslaget til undertegning innen utgangen av uka.

Pakken har møtt kraftig motstand blant republikanere. Til tross for kompromisset i Senatet ser det ikke ut til at mer enn en håndfull republikanere kommer til å stemme for stimuleringspakken.

Ny strategi?

Obamas valgkampløfter om ny kurs, økt samarbeid på tvers av partilinjene og mindre politisk spill har dermed møtt en bratt motbakke i starten på presidentperioden.

President Obama kommer til å fortsette med å strekke ut hånden til Republikanerne. Men Det hvite hus sier samtidig at antall republikanere som stemmer for krisepakken, ikke er eneste målestokk på økt samarbeid mellom partiene.

– Presidenten er foreløpig ikke urolig over den manglende republikanske støtten. Prosessen med å bygge tillit er lang, sier assisterende kommunikasjonssjef Daniel H. Pfeiffer.

Toneskifte

Obama har gjort sitt beste for å kurtisere republikanere ved blant annet å ta turen til Kongressen og invitere flere av dem til samtaler og på cocktails i Det hvite hus. Og etter at Demokratene sa ja til økte skattelettelser i krisepakken, trodde presidenten at han hadde sikret nok støtte. Men da det fortsatt spøkte for en enighet, kom det et klart toneskifte fra Obama.

– Vi kan ikke forvente en løsningen fra de samme gamle teoriene som i løpet av åtte år har doblet den nasjonale gjelden og snudd opp ned på økonomien, sa en sint Obama ifølge The New York Times.

«Ønskeliste fra siste 40 år»

President Obamas forslag til krisepakke med hovedvekt på bevilgninger til infrastruktur og velferdstiltak er blitt slaktet av republikanere som vil prioritere skattelette. Republikanerne hevder en stor del av milliardpakken ikke kommer til å stimulere økonomien og skape nye jobber.

Avisa The Wall Street Journal radbrekker på lederplass stimuleringspakken og kaller den en ønskeliste over alle tiltak Demokratene de siste 40 årene har villet finansiere.

Blant postene som etter republikansk press nå er blitt utelatt, er blant annet 122 millioner dollar til nye isbrytere til kystvakten.

Balansekunster

– Demokratene har kontrollerte både Det hvite hus og Kongressen i mindre enn en måned, og man er nødt til å spørre seg om all makten har gått til hodet på dem, sier nyvalgt leder av Republican National Committee, Michael Steele.

Men Republikanerne står overfor et dilemma. Partiet må velge mellom å samarbeide med den nyvalgt presidenten og å motsette seg stimuleringspakken mens velgerne lider økonomisk. Republikanerne kan imidlertid lene seg på at oppslutningen i befolkningen om krisepakken er synkende.

Også president Obama må vise balansekunster. Han må gi etter for krav fra republikanerne, men ikke så mange at han støter partifellene i Kongressen og grasrotbevegelsen som arbeidet knallhardt for ham i valgkampen.